fanaposten.no

– Mange eldre har altfor lenge blitt behandlet som umyndiggjorte barn, skriver Sverre Myrli i dette debattinnlegget. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Debatt: – Eldre sjåfører er ikke barn

Meninger · Publisert 17:00, 3 mar 2021

For Arbeiderpartiet var det en seier da Stortinget nylig vedtok å fjerne kravet om helseattest for sjåfører over 80 år. Vi prøvde å få dette gjennom i 2018, men kom i mindretall. Med SV og Frp ble det nå flertall, selv om Senterpartiet dessverre hadde snudd og stemte med regjeringspartiene.

Vedtaket er klokkeklart, og burde være enkelt å levere på. Likevel viser det seg nå at høyreregjeringen trenerer. Dagsavisen skrev 27/2 at dagens ordning fortsetter på ubestemt tid. Det er provoserende for oss i Arbeiderpartiet, men først og fremst for de mange eldre som altfor lenge har blitt behandlet som umyndiggjorte barn.

Det er ingen forholdsmessighet mellom de marginale effektene på trafikksikkerhet, og de enorme konsekvensene et fratatt førerkort har for mange – spesielt om man bor på bygda. Naboland som Sverige, Danmark og Tyskland klarer seg fint uten dette kravet. Et krav som har tvunget mange eldre til å gjennomføre sterkt belastende tester uten nevneverdig relevans for kjøreferdighetene.

Ulike syn er forståelig, men saken er gjennomdebattert og vedtaket fattet. Kravet skal bort. Det andre vedtaket om ny vurdering for dem som har blitt fratatt førerkortet med nåværende ordning, burde også være greit å følge opp.

Nå må høyreregjeringen levere. Ferdig snakka.

Les debattinnlegget fra Bergen Senior Høyre: – Manglende folkestyre i Bergen kommune

Vedtaket er klokkeklart

Korona-smittet rektor om utbruddet på skolen: – Ser ut som lærere og elever går klar

Stend videregående har innført hjemmeskole etter et koronautbrudd i administrasjonen ved skolen. Rektor Magnus Vaktskjold var en av de første som...

Rødt nivå på Stend etter smitte blant ansatte

Stend videregående har innført rødt nivå etter flere smittetilfeller de siste dagene.

Sofie nesten frivillig med i Fløibanen Opp

– Det blir en fin liten utfordring før jeg forlater Bergen, sier den avtroppende Fana-kapteinen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten