fanaposten.no

Brede Selseth og Erik Greve-Isdahl fra Eikåsen velforening stilte opp for å legge frem naboenes syn under en befaring på Eikåsen på Paradis i fjor. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Debatt: Blinde politikere utvikler Bergen med kun 18 års horisont

- Det er faktisk vi som innbyggere som skal ivaretas, og ikke utbyggeres maksimering av profitt!

Meninger · Publisert 09:18, 31 aug 2019

Vi leser i sommerens lokalavis at enda flere områder i Bergen skal utvikles med kun leiligheter. Igjen er det snakk om området rundt bybanen på Paradis, og spesielt Tunvegen.

Her skal blokker settes opp. Folk har tilsynelatende sluttet å kjempe imot utbygging da Komite for miljø og utbygging, med Fylkesmannen som kontrollorgan i enkeltsaker, kjører på uten snev av endring i kurs. Fylkesmannen virker handlingslammet og vi ser sjeldent at de er villig til å rette opp feil eller overtredelser deres tidligere partikolleger og venner i kommunen har gjort.

Det finnes alltid et vedtak de kan gjemme seg bak, slik slipper de en ytterligere politisk høring eller økt behandlingstid, hvilket allerede er den høyeste i landet med 39 uker behandlingstid! (nesten ett år).

Tall fra SSB viser at i Bergen kommune har det vært en gjennomsnittlig befolkninsfraflytting på 622 personer årlig fra 2016 til 2018, og denne negative trenden har holdt på siden 2010. I skrivende stund er ca 16% av Bergens befolkning 65 år eller eldre, og dagens gjennomsnittlig levealder er 83 år. Selv om gjennomsnitts levealderen øker, kan man argumentere at mange av disse 16% vil ikke lenger leve om 18 år.

Den høye prosenten av frafall av de eldre, kommer i tillegg til at det nå fødes ca 350 færre barn årlig i kommunen enn for 10 år siden. På toppen av dette leser vi om at familier flytter til nabokommuner. Det er forøvrig barnefamilier som legger igjen mest inntekt til kommunen i form av skatter og avgifter, samtidig som at det er de som står for mye av utnyttelse av infrastruktur og andre betaler for andre subsidierte goder som svømmehaller, skoler etc.

Hvorfor er det da slik at politikerne gang på gang tillater overivrige utbyggere å bygge ut store leilighetskomplekser når det ikke er det det vi verken ønsker eller trenger? Hvem misforstår da hverandre? Er det vi som velgere som ikke forstår at politikere må blindt og utilbørlig støtte tidligere vedtak om byutvikling og bygging av leiligheter langs bybane og andre områder, uansett hvor feil eller dyrt det nå måtte være? Eller er det politikerne som ikke forstår at Bergen by trenger differensiering og at vi som velgere faktisk ønsker mulighet for også kunne bo i hus, rekkehus, tomannsbolig og tilsvarende.

Som et godt eksempel på begrenset tilbud på hus, finnes per idag kun ca 150 nye boliger, imotsettning til de 859 leilighetene, til salgs i Bergen kommune. For dagens yngre generasjoner, hvor som regel begge parter jobber, har man kanskje ikke mulighet eller ønske om å totalrenovere et hus, eller vedlikeholde en stor hage. Man ønsker kanskje en enkel og fornuftig bolig som kan vare i generasjoner uten at en måtte slite seg ihjel. Hvorfor legger ikke da dagens politikere til rette for en variert byutvikkling som vil skape mangfold, lokaltilbud, og økt aktivitet i dagens folketomme gater? Hvorfor må de trumfe igjennom blokker med leiligheter som vil være i overflod om under 18 år?! Hvorfor bygges det ikke hus, rekkehus, lavblokker?

Jeg vil gå så langt å si at dagens politikere er korrupte fordi de regelmessig gir utbyggere lov til å bygge større og høyere enn områdeplaner og andre reguleringer tilsier.

Dette skjer som regel via dispensasjoner, samtidig som vi privatpersoner får avslag på mindre garasjer og boder fordi noen i komiteen mener disse kan være sjenerende for naboer eller kommer med tilsvarende tynne begrunnelser. Det er faktisk vi som innbyggere som skal ivaretas, og ikke utbyggeres maksimering av profitt!

Brannvesenet rykket ut til rare lyder fra pipe

Da brannvesenet åpnet feieluken til skorsteinen på Sandsli, skjønte de hva lydene var.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten