fanaposten.no

– Nordmenns overforbruk av varer og tjenester har et enormt miljøfotavtrykk, skriver Anja Bakken Riise i debattinnlegget. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Debatt: Black Friday – en feiring av fråtsing og forbruk

Skal vi løse klima og naturkrisa, må det klima- og miljøfiendtlige forbruket vårt ned. Hvordan skal vi lykkes med det når handelsstanden roper ut, i en hel måned, at vi skal kjøpe og forbruke mer?

Meninger · Publisert 09:16, 26 nov 2021

Så var det Black Friday igjen, den årlige feiringen av fråtsing og forbruk. Til dere som bruker Black Friday til å gjøre nødvendige innkjøp litt billigere sier vi: Vær så god, dette er ikke et angrep på dere.

Det er heller ikke et angrep på det flertallet av befolkningen som mener de selv har et ansvar for å gjøre endringer i egen livsstil, i møte med miljø- og klimaproblemer. Dere vil vi heller applaudere. Mange sier de også prøver aktivt i hverdagen. 64 % svarer at de er villige til å redusere eget forbruk av klima- og miljøhensyn. Dette er svar vi har fått på vår egen befolkningsundersøkelse (Opinion, juni 2021).

Men dette er helt klart et angrep på handelsstanden, som gjennom Black Friday pusher et vanvittig overforbruk, ene og alene for å øke egen fortjeneste. Butikkene nøyer seg heller ikke lenger med denne ene dagen i året. Den svarte fredagen vokste først til å bli en hel uke, og har i år eskalert til en hel, svart måned i enkelte butikker.

Virke, som organiserer handelsstanden, forventer at vi i år vil bruke 3,3 milliarder på selve Black Friday, 25 prosent mer enn i fjor, men 11 prosent mindre enn toppåret i 2019, fordi salgene nå spres utover flere “svarte dager”. 3,3 milliarder er mye penger, brukt på tusenvis av varer, de fleste produsert med kullkraft i Asia.

Nordmenns overforbruk av varer og tjenester har et enormt miljøfotavtrykk. I en verden hvor vi må løser klima- og miljøkrisa er det ikke rom for salgshysteriet som Black Friday representerer.

Vi håper den norske handelsstanden også snart skjønner det.

– Det er ikke rom for salgshysteriet som Black Friday representerer, skriver leder for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Renate Madsen

Black Friday pusher et vanvittig overforbruk

To Fana-skoler innfører gult nivå etter smitteutbrudd

Rå skole må tilbake på gult nivå etter smitteutbrudd i flere klasser. Også Ulsmåg skole har innført gult nivå.

BIR må sende matavfall til Danmark. Byrådet vil ha «sirkulær-hub» i Rådalen

Matavfallet BIR samler inn, sendes i første omgang til Danmark. På sikt vil BIR ha biogassanlegg på Voss, men byråd Thor Haakon Bakke (MDG) har andre...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten