fanaposten.no

Erling Birkeland mener Råstølen bør være rustet til å ta imot boliger for rusavhengige. Foto: Mari Møen Nygaard/Bergen kommune

Debatt: - Bergen trenger spredt boligbygging for rusavhengige

Vær så snill å la denne svake gruppen få bomulighet blant deg og likesinnede som har lykkes i livet, skriver Erling Birkeland.

Meninger · Publisert 07:27, 20 jan 2021

Vi må dessverre ta innover oss at rusavhengighet er kommet for å bli. De har eksistert i de fleste samfunn i mange hundre år og er ofte blitt behandlet svært dårlig. Rusmisbruk blir i dag sett på som en sykdom, men ikke en smittsom sykdom.

En fremtidig rusavhengig kan være fra din famille, vennskapskrets eller naboskap. Hvordan ønsker du da at en kjær venn eller familiemedlem skal behandles? De fleste garvede rusavhengige selger ikke rusmidler til mindreårige. De ønsker å unngå at andre unge skal bli utsatt for samme lidelser som rusen har påført de.

De rusavhengige har og krav på et verdig liv og respekt. Nabolaget til de rusavhengige har og krav på liten belastning med mange rusavhengige. Derfor er det en kjempeide å spre bosettingen av rusavhengige i hele Bergen.

LES OGSÅ: - Boliger for rusavhengige er det siste Råstølen trenger nå

Kjære beboer på Råstølen. Jeg forstår at din oppfatning er den samme som alltid når nye tilbud for denne svake gruppen skal etablere: «Vi ønsker de rusavhengige gode bo og behandlingstilbud, men ikke i vårt naboskap». Jeg blir lei og trist når du som er et velfungerende og oppegående person ser på rusmisbrukere som «spedalske», fare for dine barn og en «folkegruppe» som du ikke ønsker i ditt naboskap. Du har også skrevet under på at rusmisbrukere skal bosettes langt vekke fra deg og dine naboer. Dersom alle tenker som deg, hvor skal da de rusavhengige bo? Jeg har forståelse for at du er engstelig med å få rusavhengige i nabolaget, men vær litt forståelsesfull og innse at det beste for alle er en sprett bosetning for alle typer mennesker.

Denne voldsomme motstanden mot behandlingsteder og bosetning av rusavhengige i Fana og Ytrebygden har det alltid vært. Da Hjellestadklinikken, MO senteret på Nesttun og Øvstunnveien 25, (tidligere Solhaug Aldershjem) ble planlagt, ble de samme argumentene brukt. Disse stedene fungerer rimelig greit. Når rusavhengige flytter inn i ditt naboskap vil du nok oppleve noen få uønskete hendinger.

Du vil også bli overrasket over hvor normalt naboskapet vil fungere selv med rusavhengige blant dere. Vi må lære våre barn at rusavhengige er en del av samfunnet og at de fleste ikke er voldelige eller en fare for omgivelsen.

Så håper jeg at du ikke ønsker å forvise denne gruppen til en ghetto.Under 10 leiligheter for rusmisbrukere i et så stort og velfungerende naboskap som du bor i, vil bli en berikelse. Vi er alle forskjellige, og livet har ikke vært like snill mot alle. Vær så snill å la denne svake gruppen få bomulighet blant deg og likesinnede som har lykkes i livet.

Leder: Avlyst skolekamp

Torsdag la byrådet forslaget til ny skolebruksplan. Planen skisserer hva som skal skje med skolebygg i Bergen frem mot 2030, og frem mot april kan...

Bilverksted på Paradis blir boliger: Byrådet gir grønt lys for ny utbygging

Byrådet ga torsdag tommel opp for planen som innebærer blokk og rekkehus på tomten der Paradis Auto ligger.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten