fanaposten.no

Tobias Strandskog er Høyres 5. kandidat til bystyret i Bergen.

Byrådets ørkenvandring

Meninger · Publisert 11:39, 27 aug 2019

Byrådet er i en ørkenvandring blottet for politiske ideer og ambisjoner for Bergensskolen

Skolen skal løfte de svake og hjelpe de flinke. Den flinkeste eleven skal utfordres og skolen skal øke lærelysten så alle kan nå sitt fulle potensial. Viktigst er likevel å løfte de svake og hjelpe de som faller utenfor. Skolen skal ta kampen mot økte forskjeller, her svikter dessverre byrådet. Ikke fordi de gjør så mye galt, men fordi skolepolitikken står på stedet hvil. Kommunen er skoleeier og da er det vår plikt å være aktiv og involvert i elevens skolehverdag. Etter fire år har vi et byrådet som mangler ambisjoner, vilje og politiske løsninger.

Barnehagen legger grunnlaget for hele skoleløpet til elevene. Alle barnehager i Bergen burde derfor ha en bevisst strategi for læring som skjer i samsvar med barnas lek. Før barna begynner på skolen må lærerne vite hvor skoen trykker og hvem som trenger ekstra oppfølging. Alle barn fortjener å møte opp første skoledag på egne premisser. Da må barnehagen og skolen ha en bedre samarbeid og en mer glidende overgang.

Elever burde ikke begynne på videregående skole uten å mestre basisfagene. 22.000 elever i barne- og ungdomsskolen er borte minst en måned totalt sett, mens 9000 av 10.-klassingene har mer enn 15 dager fravær i løpet av et skoleår. Derfor er vi nødt til å stille noen krav. Høyre ønsker en fraværsgrense, som skal være en tilsynsgrense for skolene. Skolen skal gå i dialog og reagere hvis barna ikke møter opp på skolen, eller hvis foreldrene tar dem ut av undervisningen. Å stille krav til foreldre og elever er betyr ikke at elevene mister rettighetene sine. Det er heller tvert motsatt.

Erfaringene med strengere mobilregler fra Kjøkkelvik skole i Bergen er gode. Det ga økt læringsutbytte og er sunt for det sosiale miljøet blant elevene.Ved å legge til rette for at læreren kan for eksempel bruke «mobilhotell» i klasserommet går ikke bekostning av elevens undervisning. Hvis foreldre ønsker å få tak i barnet sitt kan de kontakte skolen, slik man gjorde før i tiden.

Vi svikter som skoleeiere når vi ikke greier å gi evnerike barn den oppfølgingen de fortjener. Det er utrolig trist at vi ikke får utnyttet potensialet deres. Evnerike elever kjeder seg ofte på skolen og vi gjør ikke nok for dem. Skolen skal utjevne forskjeller og vi skal lage en skole hvor resultatene ikke avgjøres av foreldrenes bakgrunn. Høyre har derfor foreslått å gi undervisning på̊ videregående trinn til ungdomsskoleelever i alle bydeler. Vi ønsker talentveiledning for evnerike elever sammen med VilVite og en realfags satsning for enkelte elever fra 4-6 klasse. Evnerike barn fortjener også utfordringer på eget nivå.

Gode eksempler på evnerike elever som ikke utfordres er Danyal Munir, han er 13 år og går på Minde skole. Han kjeder seg og må utfordre seg selv på egenhånd og har heldigvis VilVite-senteret hvor han kan få tett oppfølging.

13-åring i Bergen oppdaget sikkerhetshullet hvor informasjon på tusenvis av elever og lærere kunne ha blitt spredt. Da varselet hans ikke ble tatt tak i, valgte han å logge seg på som administrasjonsbruker for å påpeke feil. Han ble skandaløst nok politianmeldt, men er uten tvil eksempel på en elev som hadde trengt utfordringer og oppfølging på eget nivå. Bergensskolen må være et sted hvor elvene kan dyrke og videreutvikle eget potensial.

Ambisjonen må være at kun det beste er godt nok for Bergensskolen. I dag skjer det lite og byrådet mangler politiske løsninger. Vi trenger politikk som løfter de svake og samtidig gir utfordringer til de evnerike. Det er Bergen på sitt beste.

– Dette har blitt den nye samlingsplassen i Fana

Rett før koronaen kom, stod det nye, nedre torget på Lagunen ferdig. Nå har fanafolk smått om senn begynt å ta byrommet i bruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten