fanaposten.no

Rebecca Ljosland, KrF, er helsebyråd i Bergen kommune. Foto: bergen.kommune.no

Byrådet satser på aktivitet på sykehjemmene

Jeg er glad for å kunne svare på Kari Sæthres spørsmål, skriver helsebyråden.

Meninger · Publisert 11:05, 29 nov 2017

Hvilket innhold har vi tenkt til å fylle Bergens nye sykehjem med, spør Kari Sæthre i Fanaposten den 17. november. Jeg er glad for å kunne svare på spørsmålet hennes.

Les Kari Sæthres innlegg her: Hvilket innhold fyller vi sykehjemmene med?

Først av alt er jeg svært glad for Sæthres engasjement for temaet. En viktig ingrediens for å føle seg verdifull er å ha en meningsfull hverdag. Vi snakker veldig mye om hva barn og unges hverdag skal fylles med. Jeg vil at vi snakker mer om innholdet på sykehjem. Av den grunn vedtok bystyret i 2016 planen Omsorg med kunnskap, som både sikrer Bergen kommune nye sykehjem, men som også sikrer de eldre et meningsfylt innhold i hverdagen. Byrådet har sørget for:

• Økt bemanning på korttidsavdelingene på Bergens sykehjem.

• Å ansette psykologer for første gang på Bergens sykehjem for å ivarta de eldres psykiske helse.

• Økt aktivitet svært mye på sykehjemmene. Byrådet har ansatt aktivitets- og frivillighetskoordinatorer på alle kommunale sykehjem, og de er i full gang med å bidra til aktivitet, livskvalitet og engasjement i eldres hverdag. Vi ønsker å legge til rette for gode individuelle aktivitetstiltak.

• Vi ønsker at frivilligheten skal spille en viktig rolle; derfor har vi ansatt en overordnet frivillighetskoordinator som skal lede aktivitets og frivillighetsarbeidet på sykehjemmene. Arbeidet med å involvere frivillige på sykehjemmene retter seg mot alle som ønsker å bidra med frivillig innsats på sykehjemmene.

• At de nye sykehjemmene utformes med praktiske overbygg og skjermede hager med varmekabler. Dette kan stimulere til aktivitet året rundt.

• At Bergen kommune har ansatt musikkterapeuter som gir musikkrealterte aktivitetstilbud. På mine besøk på Bergens sykehjem hører jeg historier om eldre som kvikner til, og deltar når andre kommunikasjonsformer enn prating blir brukt, som for eksempel musikk. En salme kan for eksempel vekke til live gamle minner og gi glede.

• Å anerkjenne åndelig omsorg. Mange mennesker, også eldre har en tro. Å anerkjenne åndelig omsorg som en del av omsorgstilbudet til mennesker på sykehjem, skal være en del av fagutviklingen til ansatte framover. Prestetjenesten i Bergen kommune skal gi ansatte kurs og veiledning.

• Vi har også et målrettet samarbeid med NAV som gjør at arbeidsledige med innvandrerbakgrunn er sykkelvert på sykehjem og hjelper eldre som vil trene på en sykkel. Dette har vi nå prøvd ut på Fantoft og vi jobber nå med å utvide dette til flere sykehjem. Mennesker på sykehjem skal få være sjef i eget liv.

Byrådet har gjennom tydelige prioriteringer og satsinger klart å legge til rette for mer aktivitet på sykehjemmene.

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten