fanaposten.no

Bydelsstyreordningen som byrådet foreslår er ikke god nok, mener Trond Wathne Tveiten. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Bydelsstyrene: – Bra, men ikke bra nok

MDG ønsker å gå enda lenger for å få et skikkelig lokalstyre, skriver Trond Wathne Tveiten.

Meninger · Publisert 09:15, 11 sep 2018

Det at nå bystyret ser ut til å gjenopprette bydelstyrene er meget bra, men dessverre har dette skjedd alt for sent.

Byrådet hadde allerede flertall for dette for flere år siden, og kunne ha innført dette fra dag en. I stedet valgte de å bruke penger på et utvalg som skulle utrede det, for deretter falle ned på det samme som nå ser ut til å bli vedtatt.

Man kan selvfølgelig lure på hvorfor først nå, men man kan jo forstå at bydelsstyrer kunne gitt byrådet en del utfordringer som de også ga forrige byråd, som i ren desperasjon valgte å legge dem ned.

Bare tenk hvis Laksevåg hadde hatt en bydelstyre som tok tak utfordringene rundt Straxhuset, det hadde neppe vært spesielt morsomt for sosialbyråden.

Når en nå først oppretter dem igjen så er det fortsatt en del mangler. MDG ønsker å gå enda lenger for å få et skikkelig lokalstyre.

• For det første bør bydelstyrene ha direktevalg. Det betyr at ikke bare kan partiene stille liste, men folk i bydeldelene kan stille egen liste hvis de ønsker det. For eksempel hvis folk ønsker å lage en egen Laksevåg- eller Åsane-liste så burde dette være mulig.

• I likhet med bystyret bør det være mulighet til å komme med innbyggeriniativ. Hvis en andel mennesker i bydelen underskriver så må bydelstyret ta dette opp hvis det er innenfor deres område.

• Spørretime: Denne bør være todelt. For det første bør innbyggerne kunne møte opp å stille spørsmål. Det bør også kunne kreve at byrådet og komiteledere møter opp for å svare på spørsmål fra bydelstyret.

• Bydelstyret bør kunne som fremme saker for avstemming i bystyret.

• En god del bygdesaker og tillatelser kunne vært delegert til bydelen siden det er her det vet hvor skoen trykker.

• Alle bydelstyremøtene skal være åpne og streames slik at flest mulig av innbyggerne kan få de med seg uansett hvor de måtte befinne seg.

• Kulturmidler: Her bør bydelstyrene ha en del av potten som de fritt kan disponere.

MDG ønsker bydelstyrene skal være noe annet enn en samling av politikere, at det skal være et demokratisk organ som kommer lokalbefolkningen til gode. Nå gjenstår det å se om de andre byrådet er enig i dette hele er bare en festtale.

Høyre vil ha sommerskole

– Høyre vil ha skole i sommerferien, sier byråds- lederkandidat Harald Victor Hove (H). Sommerskolen skal være kommunalt finansiert og et frivillig...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten