fanaposten.no

Bydelene i Bergen. Kart fra kunnskapsforlaget

Bydelen som ble en kasteball og forsvant

Både Kråkenes og Bønes er en del av den gamle Fana kommune, som galant ble «okkupert» av Bergen i 1972.

Meninger · Publisert 18:00, 5 feb 2018

Både Kråkenes og Bønes er en del av den gamle Fana kommune, som galant ble «okkupert» av Bergen i 1972.

Tidligere var Fana en rik kommune med en latterlig lav skatteprosent, noe som endret seg raskt etter at Bergen tok makten. Ved innlemmelsen i Bergen var de nevnte områder en del av Fana bydel, men etter en periode ble den tilknytningen etterfulgt av noen år i Løvstakken bydel, og endelig overført til Fyllingsdalen bydel i år 2000.

For så vidt er dette greit (selv om jeg alltid vil være fanabu), men det virker som om lokalavisene har glemt hele området.

Fanaposten har 99 prosent av sitt fokus på det området som ligger sør for Nordåsvatnet, mens Sydvesten har sitt hovedfokus i Fyllingsdalen, altså området nord for Gullsteinen og Gullstølen. Nyheter, kulturinformasjon og sport fra vårt område er stort sett ikke-eksisterende for de nevnte aviser.

Er det virkelig ingenting som skjer i området Bønes og Kråkenes? Å joda – det skjer mye!

- Den 24. januar 2018 arrangerte utvalget «Vårt Bønes Kråkenes og Straumsgrend» den første av en serie på fire med historiedager fra området. Først ute var Kråkenes med undertegnede som foredragsholder. De rundt 60 fremmøtte fikk høre deler av lokalhistorien på Kråkenes krydret med gamle bilder, originalt brev angående okkupasjon av et hus på Kråkenes, den ukjente Kråkenes-skatten og hvem synderen kanskje var samt andre bilder fra området. Takk til Sydvesten som møtte opp på arrangementet.

- Vi har Bønes Brassband, et lokalt og konkurransefritt lokalt tilbud innen populærmusikk fra brasssjangeren så vel som jazz -sjangeren. Bønes Brassband har rundt 20 medlemmer i godt voksen alder, og har holdt på med sine konserter og andre spilleoppdrag siden 1986. De har blant annet deltatt på Jazzfestivalen i Silkeborg i Danmark, og har førstelektor ved Griegakademiet Steinar Sætre som dirigent. De har medlemmer fra hele Stor-Bergen, og ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen.

- Vi har Bøneskoret, Bønes skoleorkester og Bønes skolekorps. I vår fantastiske og allsidige Bønes kirke, som ble til etter kronerulling blant beboerne i området, og som stod ferdig med 2. byggetrinn i 2009 finnes også barnekorene MiniSing og TRIA, samt Bønes TenSing med både kor, dans og drama.

- Vi har Kråkenes idrettslag, som ble vekket fra en lang dvale i 1992. Dette idrettslaget ble stiftet så tidlig som i 1945, og har hatt kjente medlemmer som Kråkenes-brødrene (roing). Vi har Bønes IL stiftet i 1995, Bønes basketballklubb stiftet i 1994 og Bergen Sør Fotballklubb stiftet i 2003.

- Vi har den årlige Bønesdagen som i år går av stabelen lørdag 17. mars 2018, med deltagelse av flere av de ovenfor nevnte.

- Vi har Fjellsdalen barnekor og Bøneskoret.

- Vi kjemper for et bedre busstilbud og mot busslommene som forsvant, og vi kjemper for å beholde Langeskogen som en grønn lunge for hele Bergen.

Per i dag er det Bønes folk flest tenker på når det gjelder området Kråkenes/Bønes, ettersom postverket har lagt ned Kråkenes som eget poststed.

Går man inn på Wikipedia og søker opp Bønes, vil man finne flere direkte feil og mangler. Under begrepet «kultur» er Bønes Brassband ikke nevnt, under skoler er Bergen Kristne Grunnskole nevnt – men beklager – den ligger nok på Kråkenes, og tar man feil i den retningen burde Kråkenes Idrettslag også blitt nevnt – men det er de ikke.

Så kjære lokalaviser: Neste gang noen fra vårt område ber om omtale av en eller annen sak, så husk at Kråkenes og Bønes har sikkert 4000 mulige abonnenter, og selv om dere er blitt enige i områdefordeling ihht bydelsgrensene, så er det ikke forbudt for Fanaposten å skrive noe om Bønes/Kråkenes.

Har du sett Jøran?

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha sett 28 år gamle Jøran Nikolai Åsnes. Han har vært savnet siden natt til søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten