fanaposten.no

Skal flere gutter fullføre skolen må vi anerkjenne at det er forskjell mellom kjønnene. Guttene har behov for en annen type oppfølging enn jentene. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Bergensskolen trenger fleksibel skolestart

Skal flere gutter fullføre skolen må vi anerkjenne at det er forskjell mellom kjønnene. Guttene har behov for en annen type oppfølging enn jentene.

Meninger · Publisert 19:36, 27 jun 2019

Skal flere gutter fullføre skolen må vi anerkjenne at det er forskjell mellom kjønnene. Guttene har behov for en annen type oppfølging enn jentene.

Camilla Stoltenberg fikk i oppgave å lede utvalget som skulle finne løsningen på hvordan vi kan bekjempe kjønnsforskjellene i skolen. Rapporten de leverte slår fast at gutter systematisk presterer dårligere på skolen enn jenter. Gjør vi ikke noe med dette nå vil det føre til at flere faller fra i skolen når vi egentlig har behov for kvalifiserte arbeidstakere i et arbeidsliv som krever stadig mer kompetanse.

Vi har i dag en skole hvor guttene ikke klarer å henge med og vi ser at de topper alle de dårlige statistikkene. Skolen må bli et sted der alle skal føle mestring og glede av å lære. Mange gutter hadde hatt utrolig godt av å begynne senere på skolen, men denne muligheten ønsket ikke AP-byrådet å gi guttene. Forslaget var til behandling i bystyret, og ble dessverre nedstemt av byrådspartiene. Hvis Høyre får bestemme vil vi ta opp igjen dette forslaget fordi vi er opptatt av å hele tiden gjøre skolen enda bedre.

70 prosent av dem som får spesialundervisning er i dag gutter. 10 prosent av alle guttene i grunnskolen får en form for spesialundervisning. Det er faktisk dobbelt så mange gutter som jenter. Er du så uheldig og er en gutt som ikke kommer fra en ressurssterk familie og skolen din ikke har gode rutiner for å plukke opp elever i faresonen er du dømt til å tape. Vi kan ikke akseptere at det skal være sånn. Samtidig vet vi at en god skole, som legger til rette for hver enkelt, er det aller beste verktøyet vi har for å utjevne sosiale forskjeller. Bruker vi ikke denne muligheten har vi sviktet de elevene som sliter.

Regjeringsplattformen legger opp til et forsøk med fleksibel skolestart som innebærer at enkelte kommuner kan søke om å være med i prosjektet. Venstre sendte ved sist bystyremøte inn et forslag om å delta i dette prosjektet, men dette ble felt av eget byråd. Det er utrolig synd at ikke Bergen skal benytte seg av denne muligheten til å se om dette forslaget kan hjelpe de guttene som sliter mest på skolen i dag. Vi må erkjenne at det er forskjeller mellom kjønnene og gutteproblematikken i skolen må tas på alvor. Høyre er krystallklare på at vi har ingen elever å miste og forskjellene i skolen må bygges ned, ikke opp.

Dessverre er ikke det sittende AP-byrådet villig til å prøve nye, gode forslag for hvordan vi kan utjevne forskjellene i skolen. Ikke ved å dra alle ned, men ved å tilpasse skolen sånn at alle kan løftes opp. Med Høyre sin politikk på skole vil elevene våre få en skole som ser etter nye måter å gjøre skolen enda bedre. Det er Bergen på sitt beste!

– Dette har blitt den nye samlingsplassen i Fana

Rett før koronaen kom, stod det nye, nedre torget på Lagunen ferdig. Nå har fanafolk smått om senn begynt å ta byrommet i bruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten