fanaposten.no

Lars Steinar Hauge er leder i Bergen Senior Høyre. Foto: Høyre

Bergen Senior Høyre: Ingen Bybane over Bryggen

Meninger · Publisert 12:15, 29 okt 2022

Bergen Senior Høyre er både en sosial og politisk organisasjon. Vi skal ta vare på hverandre i vennskap og tillit og samtidig representere Høyres grunnsyn i aktuelle politiske beslutninger.

Tirsdag 13. september kl. 12 var vi samlet til medlemsmøte på Terminus Hotel. En av de aktuelle politiske sakene som ble diskutert var bybane til Åsane. Etter avstemming ble resultatet enstemmig: Ingen bybane over Bryggen.

Blant mange argumenter for dette resultatet var følgende:

1. Høyres gjeldende program avviser bybanetrase over Bryggen.

2. Tidligere graving i Bergen sentrum har vist seg å ta vesentlig mer tid enn det som var planlagt. Eksempel kan nevnes: Graving i Veiten skulle ta 1 år, men det ble 2 år, noe som medførte stengning av butikker og restauranter. Graving i Olav Kyrres gate skulle vare i 2 år, men det ble 4 år. Dette førte til problemer med vareleveranser og noen butikker ble stengt. Kong Oscars gate ble en katastrofe for alle som hadde butikker og restauranter.

3.Graving ved Torget skal foregå i 6 år, men det kan ta 15 år. Det kan bety at hoteller, restauranter, barer og butikker vil miste mange hundre millioner i omsetning årlig, og 12-15000 kan miste jobbene sine.

4. Bygninger som står her, står delvis på fjell og stein, men her er flåter av tre. Når de får stå uberørt går det bra, men graving fører til at trevirket får luft og ferskvann. Forråtnelse vil da starte umiddelbart noe som kan bli en katastrofe for bygninger. Dette skjedde også i Oslo i Bjørvika.

5. Huseiere vil stå med lave inntekter, noe som vil medføre at de ikke har råd til vedlikehold av eiendommene i mange år. Et eksempel kan være huset på hjørnet ved Torget. Her hadde DnB kontorer, men her er tomme lokaler i flere år.

6. En klar beskjed fra Bergen Senior Høyre er å velge tunellalternativ i stedet for å la bybanen gå over Torget og Bryggen. Om vi må utsette bybanen til Åsane er det bra dersom vi kan finne en bedre trase for Bergen og bergenserne. I mellomtiden bør man finne midler til å forlenge banen til Spelhaugen.

7. En bymiljøtunell fra Sandviken til Nøstet vil være bra å starte med. En slik tunell vil gjøre Torget og Bryggen nesten bilfri. Den vil dessuten være en sikkerhet for mange dersom Fløyfjellstunellen skulle være stengt av en eller annen grunn. En slik bymiljøtunell er i dag en del av Bergen Høyres gjeldende program.

8. Bergen Senior Høyre tar avstand fra at det settes i gang en stykkevis og delt reguleringsplan som ikke tar et klart standpunkt for vern av Torget og Bryggen.

9. Vi ser frem til vedtak som sikrer at Bryggen fortsatt kan være en del av Bergens unike identitet hvor eksempelvis 17 mai prosesjonen og Bergen Maraton kan arrangeres på en bil og banefri Bryggen.

Serieforfatteren Torill skriver ett kapitel om dagen

Torill Karina Børnes fra Espeland i Blomsterdalen feirer i år 10 årsjubileum som serieforfatter. Jubileet feirer hun med en ny serie fra Fjærland.

Fly mistet all motorkraft over Flesland

Et Widerøe-fly var en kort periode helt uten motorkraft under innflyging til Bergen lufthavn i januar 2020. Det kommer fram i en rapport fra...

Noen som savner denne?

Lørdag ble denne pappesken funnet på busstoppet ved Rema 1000 Lagunen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten