fanaposten.no

På stjernen står det skrevet: «Det er mange som tenker på deg». Noen får glede av stjernen, og den kan gi håp, julestemning og trøst i en vanskelig stund. Foto: Kreftforeningen

Leserinnlegg: Bak hver stjerne står et menneske som bryr seg

Meninger · Publisert 08:58, 20 des 2019

«Uventet omsorg er det fineste jeg vet», sier Irene.

For to år siden var hun kreftsyk og måtte tilbringe store deler av desember på Haukeland sjukehus. Hun hadde fått kreft med lokal spredning. Irene gjennomgikk en stor operasjon og var innlagt på sykehuset mange dager i førjulstiden.

Julen ble slett ikke slik hun var vant til, med cellegiftkur og mye uvelhet gjennom hele romjulen. Men hun sier: «De rundt oss ble redningen da vi følte at vi var i ferd med å synke. Hjelpen og omsorgen fra andre har betydd mer enn de alle kan forestille seg. Jeg er evig takknemlig».

Dessverre er det mange som har det slik. Mens de fleste nå teller ned til en tradisjonsrik feiring med familie og venner, er det andre som gruer seg til hele desember. For dem som får en kreftdiagnose blir hverdagen snudd helt på hodet. Og livet vil kanskje aldri bli det samme.

Uansett om du skal tilbringe julen på sykehus eller hjemme, skal du ikke behøve å føle deg alene. Den viktigste julegaven vi kan gi er å vise at vi bryr oss om dem som har det vanskelig, sier Irene, som i dag er kreftfri.

Heldigvis er det mange måter å gjøre det på. Vi kan for eksempel gi av tiden vår. Ta opp telefonen, dra på hjemmebesøk eller hjelpe til med julevask eller gavehandel. Vi kan engasjere oss som frivillig. Gi penger til en veldedig organisasjon. Eller vi kan sende en stjerne til noen som må tilbringe julen på sykehus.

Sistnevnte er det mange tusen nordmenn som velger å gjøre. En stjerne i vinduet tryller ikke bort kreften. Den fjerner ikke alt som er vondt og vanskelig. Men for den som ligger i sykehussengen, er stjernen et lite lys i mørket som minner deg om at du ikke er alene, forteller Irene av erfaring.

På stjernen står det skrevet: «Det er mange som tenker på deg». Noen får glede av stjernen, og den kan gi håp, julestemning og trøst i en vanskelig stund. Pengene vi samler inn går til forskning som kan redde liv. For seks år siden var 19 sykehus med på Kreftforeningens julestjerneaksjon og det ble hengt opp nesten 500 stjerner. Denne julen skal rekordmange 100 sykehus og sykehjem delta, og vi har et mål om at 15 000 stjerner skal lyse opp i vinduer og korridorer over hele landet. En formidabel økning med andre ord.

Det er gledelig å se at så mange ønsker å bidra, men vi kan ikke gi oss der. Hvert år rammes om lag 34 000 personer av kreft i Norge. En del av disse må gjennomgå tøff kreftbehandling i julen. De ofte lange og avanserte kreftbehandlingene tar aldri ferie.

Vi tror som Irene at mange synes det er vanskelig å tilnærme seg den som er alvorlig syk eller en som har mistet noen. Det er uansett bedre å si eller gjøre noe, enn ingenting. Den beste gaven du kan gi til jul er å gi litt uventet omsorg til de som sannsynligvis trenger deg mer enn du aner.

Å gi bort en stjerne har blitt en ny juletradisjon – som bidrar til håp og glede for medmennesker som har det vanskelig. Nå ønsker vi at enda flere engasjerer seg. I år skal Irene feire jul hjemme, og det er hennes tur til å sende en stjerne. Hun sier: «for den som ligger i sykehussengen, er stjernen et lite lys i mørket som minner deg om at du ikke er alene. Bak hver stjerne står det noen som tenker på deg»

Irene Nilsen

Geir Vangsnes.

Nesttun-eid selskap hjelper newyorkere under pandemien

Donald Trump har sendt det militære hospitalskipet USNS Comfort til New York for å hjelpe med koranepidemien. Plasthallene ombord er levert av...

Jan har permittert moren og sønnen: Driver torget mutters alene

Familiebedriften på torget er "still going strong". Torghandler Jan Monsen merker at mange vil sende blomster om dagen.

Byrådet legger frem tiltakspakke for næringslivet

Byrådet legger frem en egen tiltakspakke som skal hjelpe næringslivet i Bergen i koronakrisen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten