fanaposten.no

Erlend Horn er gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Bergen. Foto: Hanne Tveit

25 mennesker døde av overdose på Vestlandet i 2021

Meninger · Publisert 13:00, 31 aug 2022

Onsdag 31. august er det verdens overdosedag.

Det har skjedd mye på feltet for rusomsorg i løpet av de syv årene Venstre har styrt Bergen. Vi har blant annet fått til sprøyterom, brukerrom og mest nylig Heroin-assistert behandling. Men vi har fremdeles langt å gå. I 2021 dødde 25 mennesker i Vestland av overdose. Dette er 25 menneskeliv for nye.

Dagens ruspolitikk fører fremdeles til at rusavhengige opplever stigmatisering og fornedrende ransaking av politiet og andre offentlige innsatser. Denne ruspolitikken handler i praksis om å straffe rusavhengige, fremfor å gi dem den hjelpen de ber om og den verdigheten og respekten de fortjener.

På bystyremøte i mai fremmet vår representant August Simonsen en representant forslag om kommunal rusreform. En slik reform vil ha som hensikt å slutte å straffefølge rusavhengige som kun besitter brukerdoser.

Å straffefølge rusavhengighet har ingen bevist effekt på å forebygge rusbruk. Den kommunale rusreformen lagt frem i bystyret av Venstre ønsker å se på alternative reaksjonsformer med et fokus på å hjelpe den pågrepet, både i form av tilgang til rådgivning og helsehjelp. En kommunal rusreform av denne typen vil også hindre unødvendig belastning av domstolene.

Ruspolitikk vil være et viktig felt i årene fremover. Den oppvoksende generasjoner sliter mer psykisk enn tidligere generasjoner, og det er en tydelig kobling mellom psykisk helse og rusbruk. Ytterligere blir rusmidler fremstilt på en måte som gjør at de gir stadig sterkere effekt og virkning.

En kunnskapsbasert ruspolitikk er avgjørende for å sikre verdige og gode liv for rusavhengige, både for nåværende og kommende generasjoner. Venstre skal fortsette å kjempe for en liberal og human ruspolitikk som setter individet foran rigide systemer, og som er basert på forskning fremfor fordommer.

Vestbo ventet i 13 år: Fullfører 34 boliger trass store ekstrakostnader

Gravemaskinene var i full gang. Så smalt det fra skytebanen. Siden da har Vestbo ventet i 13 år.

Kyrre på nye eventyr

Han har grillet selvfanget piraya i Amazonas. Han har kjørt rally gjennom Usbekistan. Han har plukket vulkanstein på bunnen av Polhavet. Nå gir...

Hærverk på Skjold skole

I fire-tiden fredag morgen gikk alarmen på Skjold skole. Securitasvakten meldte fra til politiet om mulig innbrudd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten