fanaposten.no

Foto: NTB

Vondter her og der

Vondt i ryggen, nakken og andre steder er blitt den nye, store folkesykdommen.

Leder · Publisert 15:30, 4 des 2022

Torsdag offentliggjorde Nav oversikten over sykefraværet i Vestland fylke for tredje kvartal i år. Sykefraværet ligger på 4,7 prosent, en marginal oppgang fra i fjor. Den varslede forkjølelses- og influensabølgen har med andre ord ikke gitt de enorme utslagene på statistikken.

Det som derimot er påfallende, og som Nav påpeker i sin pressemelding, er at over en firedel av det legemeldte sykefraværet – altså dem som har fått sykmelding fra legen – skyldes muskel- og skjelettplager.

Muskel- og skjelettplagger er dermed verstingen på statistikken over hva som holder oss borte fra jobb. Plagene er skyld i mer enn hvert tredje dagsverk som går tapt til sykmelding. I Vestland alene gikk 860.000 dagsverk bort til muskel- og skjelettplager.

Vondt i ryggen, nakken og andre steder er blitt den nye, store folkesykdommen. Det er på tide å ta grep. Nav selv peker på at bruk av ekstern ekspertise kan gjøre sykefraværet lavere.

Sykefravær og arbeidsledighet henger sammen. Arbeidsledigheten i vest er rekordlav og etterspørselen etter arbeidskraft er stor, spesielt i bransjer med høyt sykefravær.

Helse- og sosialsektoren har høyest sykefravær (6,6 prosent). Det er også innen helse, pleie og omsorg at det er flest ledige stillinger om dagen (857 stykker).

– Dette forteller oss at det er noe å hente på å legge enda bedre til rette for dem som allerede er i jobb, sier Anne Kverneland Bogsnes, direktør i Nav Vestland.

Samtidig som alle skal jobbe for et lavest mulig sykefravær, er sykefraværet i seg selv et tegn på en velfungerende velferdsstat. Arbeidsgivere og arbeidstakere må samarbeidet om et best mulig arbeidsmiljø, slik at fraværet holdes på et fornuftig nivå. Ingen med fysiske eller psykiske plager skal føle seg tvunget til å gå på jobb når de ikke er i stand til det.

– Arbeidsgivere som er flinke til å forebygge og legge til rette, kan beholde arbeidkraften lenger, sier Bogsnes i Nav.

Bruk av ekstern ekspertise for å finne nye løsninger er en spennende tanke, til det beste for både arbeidstakere og arbeidsgivere.

Sykefravær og arbeidsledighet henger sammen

Brannvesenets nye superverktøy var avgjørende på Kokstad

Natt til lørdag brøt det ut brann i et industribygg på Kokstadflaten. Mye røyk gjorde slukkearbeidet vanskelig. Da kom de spesialbygde robotene godt...

Bli med inn i ungdommene sin egen hule: – Her spiller det ingen rolle om folk er forskjellige

KlubbRÅyale åpnet for fem år siden som et tiltak for å forebygge gryende problemer i ungdomsmiljøet. En stor opphopning av ungdommer på Lagunen...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten