Torsdag offentliggjorde Nav oversikten over sykefraværet i Vestland fylke for tredje kvartal i år. Sykefraværet ligger på 4,7 prosent, en marginal oppgang fra i fjor. Den varslede forkjølelses- og influensabølgen har med andre ord ikke gitt de enorme utslagene på statistikken.
Det som derimot er påfallende, og som Nav påpeker i sin pressemelding, er at over en firedel av det legemeldte sykefraværet – altså dem som har fått sykmelding fra legen – skyldes muskel- og skjelettplager.
Muskel- og skjelettplagger er dermed verstingen på statistikken over hva som holder oss borte fra jobb. Plagene er skyld i mer enn hvert tredje dagsverk som går tapt til sykmelding. I Vestland alene gikk 860.000 dagsverk bort til muskel- og skjelettplager.
Vondt i ryggen, nakken og andre steder er blitt den nye, store folkesykdommen. Det er på tide å ta grep. Nav selv peker på at bruk av ekstern ekspertise kan gjøre sykefraværet lavere.
Sykefravær og arbeidsledighet henger sammen. Arbeidsledigheten i vest er rekordlav og etterspørselen etter arbeidskraft er stor, spesielt i bransjer med høyt sykefravær.
Helse- og sosialsektoren har høyest sykefravær (6,6 prosent). Det er også innen helse, pleie og omsorg at det er flest ledige stillinger om dagen (857 stykker).
– Dette forteller oss at det er noe å hente på å legge enda bedre til rette for dem som allerede er i jobb, sier Anne Kverneland Bogsnes, direktør i Nav Vestland.
Samtidig som alle skal jobbe for et lavest mulig sykefravær, er sykefraværet i seg selv et tegn på en velfungerende velferdsstat. Arbeidsgivere og arbeidstakere må samarbeidet om et best mulig arbeidsmiljø, slik at fraværet holdes på et fornuftig nivå. Ingen med fysiske eller psykiske plager skal føle seg tvunget til å gå på jobb når de ikke er i stand til det.
– Arbeidsgivere som er flinke til å forebygge og legge til rette, kan beholde arbeidkraften lenger, sier Bogsnes i Nav.
Bruk av ekstern ekspertise for å finne nye løsninger er en spennende tanke, til det beste for både arbeidstakere og arbeidsgivere.