fanaposten.no

Foto: Tone Spieler, NTB

Vitenskapens seier

Leder · Publisert 09:05, 29 jun 2021

Vaksineprogrammet er den moderne medisinens største seier. I land som Norge er barnedødelighet nesten aldri på agendaen lenger. Det har vi i stor grad kvinner og menn i hvite frakker å takke for, i tillegg til en stor oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet.

Etter et år med inngripende tiltak mot den enkeltes friheter, har det vært knyttet stor spenning til kornoavaksinenes effektivitet og oppslutning. Heldigvis er begge deler oppe på 90-tallet, og resultatene ser vi i de daglige oppdateringene fra myndighetene.

I Bergen var det ingen nye koronatilfeller verken søndag eller mandag. Det er første gang siden august i fjor. I mellomtiden har vi vært igjennom noen kjipe perioder i Bergen, spesielt i høst og vinter.

Koronavaksinene er jobbet frem på rekordtid. Det er naturlig at mange er både kritiske og usikre. Langtidsvirkningene av en nyutviklet vaksine vet vi rimeligvis lite om. De færreste av oss er eksperter på dette. Vi må stole på dem som kan det. Til alt hell er det uhildede kilder der ute, folk som ikke er tilknyttet legemiddelfirmaene, men som likevel har tatt fart mot vaksinelokalet, så snart det er blitt deres tur.

At koronavaksinene virker, ble veldig tidlig klart. Allerede i vår så vi at smittetallene gikk kraftig ned i den godt voksne befolkningen. Plutselig var det nesten ingen nye smittetilfeller hos personer over 60 år. Ikke lenge etter var det 50-åringene som slapp unna. Når vaksinene i Bergen nå har nådd både de yngste voksne og 40-åringene, har det for lengst begynt å hjelpe. At vaksinene er veien ut av pandemien, er åpenbart for alle andre enn de mest ivrige fornekterne.

Det er sunt med skepsis og kritiske spørsmål, og det er alltid noen som ikke kan ta en vaksine, for eksempel på grunn av underliggende medisinske problemer eller absolutte overbevisningsgrunner. Men Fanaposten vil anbefale alle å utøve grundig kildekritikk neste gang en bekjent deler en antivaksinepost på Facebook.

Hvor farlig korona egentlig er vil sikkert bli debattert i mange år fremover, men vi skal alle være glade for at vi bor i Norge, et land med økonomiske muskler til å stå av stormen og der alle får de vaksinene de trenger, selv om vi har vært nødt til å vente i lengste laget.

For seieren over korona finnes du i en liten sprøyte (eller to).

At korona- vaksinene virker, ble veldig tidlig klart

Arbeidsledigheten øker - høyest i Bergen

Ved utgangen av juli er 9894 personer helt arbeidsledige i Vestland. Over halvparten av de ledige bor i Bergen.

62 nye smittede: Venter til neste uke med å avgjøre tiltak

Dersom smitten ikke avtar, anbefales kommunen å innføre tiltak.

Listhaug vil ha omkamp om Grimstadvegen

Sylvi Listhaug kom til Hammersland med løfter om å prioritere Grimstadvegen. - Politikerne har allerede gitt oss en omkamp. Vi kommer til å gi dem en...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten