I Fanaposten kan du lese om 66 år gamle Jack Oterhals som står på venteliste for å få drive med frivillig arbeid. Oterhals har lyst til å jobbe dugnad sammen med Smøråsfjellets Venner, og får starte opp i løpet av våren.
I 2021 passerte vi over én million alderspensjonister i Norge, og eldrebølgen kommer susende som en tsunami over landet vårt i årene fremover. Mange av pensjonistene har mulighet til å ta ut AFP fra det året de fyller 62, noe som mange velger å benytte seg av. Det betyr at de får mye fritid, som mange ønsker å bruke til noe nyttig - slik som Jack Oterhals.
Både forskning og praksis viser at en aktiv livsstil for de fleste fører til et friskere og sunnere liv - uavhengig av alder. Men når man begynner å dra på årene, er det kanskje viktigere enn noen gang å holde seg i aktivitet, fysisk og psykisk. Derfor er det utrolig viktig at det offentlige er med på å legge til rette for frivilligheten, slik byråd Eduardo Andersen forteller om i dagens avis.
I 2022 vedtok bystyret en ny plan for frivillighet. Målet er å gjøre Bergen til en foregangsby for frivillighet. For å få dette til er det viktig med åpne møteplasser. Her spiller kommunes frivilligsentraler og frivillighetskoordinatorer en viktig rolle. I tillegg har vi frivillighetsutvalget. Det er et selvstendig utvalg med egen ledelse og sekretariat fra Bergen kommune. De skal bidra til å sikre tett dialog med det frivillige organisasjonslivet.
Dette understreker også at det finnes så mye mer av muligheter for frivillig arbeid enn dugnadsarbeid i skog og mark. I dagens avis kan du også lese om Eli Wesenberg Mohn som er frivillig i Vitnestøtten i regi av Røde Kors. Hun går rundt på Tinghuset og tilbyr informasjon og støtte til personer som skal vitne i rettssaker. Andre ideelle organisasjoner som Lions sliter med rekrutteringen, og enkelte klubber står i fare, dersom rekrutteringen ikke bedrer seg. Lions baserer inntektene sine på dugnadsarbeid, og inntektene går til å hjelpe andre mennesker både i nærmiljøet og internasjonalt. Flere av sykehjemmene i Fana og Ytrebygda har også behov for flere frivillige som kan være med og jobbe for å skape godt bomiljø.
Det er enestående at folk står i kø for å få jobbe dugnad, men det finnes altså et utall muligheter for å gi av tiden sin for å hjelpe andre, og samtidig ha det sosialt og kjekt.