fanaposten.no

Vi må aldri glemme

Leder · Publisert 18:00, 24 jul 2020

Denne uken har vi minnet de 77 offrene etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Det er de færreste av oss som noengang kan glemme hvor de var da de hørte nyhetene fra Oslo denne julidagen for ni år siden. Først kom det inn melding om en eksplosjon i Oslo og noen timer senere kom meldingene om skyting på Utøya, hvor AUF hadde sin tradisjonsrike sommerleir.

LES OGSÅ: – Dette skal ikke overskygge de gode minnene fra Utøya

Angrepet var rettet mot Arbeiderpartiet og en hel generasjon med framtidige politikere ble utslettet. Men angrepet var ikke bare et angrep på Arbeiderpartiet. Det var et angrep på alt vi står for som et samfunn. Vår ytringsfrihet ble angrepet, vår trygghet ble truet.

Norge viste seg som et samlet land i dagene etterpå med rosehav i mange norske byer og tydelige markeringer mot ekstremisme.

Terroristen ble heldigvis tatt i live og fikk sin fullt fortjente straff. Men hva har vi som samfunn lært av dette ekstreme angrepet i ettertid?

Det virker som om det er svært lite. Dessverre.

Tonen i sosiale medier er til tider ekstrem. De overlevende etter terrorangrepet har fått drapstrussler i fleng, nynazister får lov å marsjere i norske byer med politiets tillatelse, hets og trakasering er blitt en del av hverdagen vår.

Hvorfor?

Vi skal ta vare på ytringsfriheten vår. Det å kunne si og mene ting uten å bli forfulgt i ettertid er en rettighet som er unik. Det blir sagt at Evely Beatrice Hall i sin tid sa «Jeg er uenig i dine meninger, men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem» Det betyr fortsatt ikke at du kan si hva du vil til hvem du vil.

LES OGSÅ: Lokale AUF-ere i god behold

Ord og handlinger får konsekvenser og noe er faktisk straffbart. Diskriminerende og hatefulle ytringer er ikke lov å komme med. Så sent som i fjor ble en 70 år gammel kvinne fra Bergen dømt til betinget fengsel for å ha kalt en farget samfunnsdebattant for en kakerlakk.

Nå er det ni år siden 2011, dagens 18-20 åringer var 9-11 år da terrorhandlingen skjedde og har kanskje ikke noe eget forhold til denne datoen. Derfor er det svært viktig at skole og samfunn aldri glemmer og fortsetter å lære de kommende generasjoner om hva som skjedde denne dagen.

For vi må aldri glemme.

LES OGSÅ: – Mediekjøret er en utfordring

- Alle må bidra til mindre trengsel i kollektivtrafikken

Importsmitte og oppstart av studier og jobb etter sommerferien bekymrer Roger Valhammer.

Ingen åpning for bredden

Det blir ikke åpnet for breddeidrett for voksne fra 1. september.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten