fanaposten.no

Jørn Hafslund kan bokstavelig talt strekke armene i været etter at triumfen er klar. Foto: Odd Mehus, Hanen

Vi bøyer oss i støvet, Jørn Hafslund!

Fanaosten, altså. Det er ikke til å tro!

Leder · Publisert 08:04, 6 nov 2018

Etter å ha smakt seg gjennom over 3400 oster, var dommerne enige. Verdens beste ost lages på Krokeide. Fanaosten til Jørn Hafslund befinner seg på toppen av seierspallen, i konkurranse med kjente og meritterte ystere og merkenavn fra hele verden.

Fanaosten, altså. Det er ikke til å tro. Både vi og mange andre strever nok med å ta innover oss hvor stort dette er.

Bare tenk på det: Ost - det spises over hele verden! Franske, italienske og nederlandske oster er viden kjent og finnes på matfat og menyer verden over. Her nord har vi blitt avspist med den milde og litt vel smakløse hvitosten, og så brunosten da. Ost har vært noe de andre, de sør på kontinentet har hatt greie på.

Derfor føles det litt som med Magnus Carlsen og sjakk, nærmest. At vi har en norsk verdensmester på dette feltet skal nesten ikke gå an.

Men Jørn Hafslund har med sitt utrolige pågangsmot, positive innstilling og ikke minst dyktighet, vist oss at det meste er mulig. I 2006 besøkte vi en stolt Hafslund på Krokeide. Han hadde nettopp fått tillatelse til å bygge Bergens første gårdsysteri på gården sin. Målet var å produsere camembert og brie ved siden av ordinær gårdsdrift. Jørn var kjempespent på om folk kom til å like produktet hans.

Les også: Gullet kom hem til Krokeide

Den gang var det nok mange som tvilte på om dette kunne bli en suksess. Men Jørns første forsøk ble såpass vellykkede at ryktet om ostene fikk spre seg, først helt lokalt til naboer og gode venner, snart inn i restaurant- og dagligvarebransjen.

Jørn brukte melk fra egne kyr - med stort hell - og snart kom nye typer ost og yoghurt på banen. Den stadige trangen til å utforske og prøve nye ting er det nok mange norske bedrifter som kan hente inspirasjon fra.

Hva er hemmeligheten til Jørn? Det svarer han nok best på selv, men vi tror vissheten om at det starter med råvarene - gresset kyrene spiser - har vært viktig. Her har Jørn vært urokkelig fra starten. I vårt aller første intervju med ham i 2006 sa han følgende: "Alt fra gress til for og melk er med å sette sin signatur på den ferdige osten. Det er ingen som smaker helt som denne, selv om det sikkert er noen som likner"

Det er sikkert oster som likner på Fanaosten. Men ingen smaker bedre. Det har dommerne nå slått fast. Vi bøyer oss i støvet og gratulerer så mye, Jørn Hafslund!

Får besøk av korps fra Hong Kong

Midtun Skoles Musikkorps er vertskap når det tirsdag ankommer et korps fra Hong Kong.

Brann på Løvstakken slukket

Brannen på Løvstakken ble meldt slukket klokken 13.55.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten