fanaposten.no

Verdens vakreste leker

Leder · Publisert 10:16, 22 nov 2019

Søndag kveld sendte NRK1 programmet «Verdens vakreste leker», hvor vi fikk et fantastisk innblikk i sann idrettsglede, omtanke og medmenneskelighet.

Programlederne Mats Sollid og Erling Due Bergseth, som har vunnet Gullruten, tar oss med til Special Olympics, verdensleker for utviklingshemmede, i Abu Dhabi. Der stilte Norge med en tropp på 27 utøvere. Blant de 27 norske deltakerne var Heine Røssland fra IL Gneist, som vant sølv i spyd og bronse på 400 meter i friidrett, og Anne Emilie Skauge fra Fana IL som vant bronsemedalje med damelaget i håndball.

Anne Emilie, Heine og de øvrige deltakerne vi møter i programmet er gode eksempler på resultatet av et fantastisk arbeid som gjøres i de lokale idrettslagene for å tilrettelegge for at utviklingshemmede har et idrettstilbud. Idrettsforbundet og kretsene spiller selvfølgelig også en viktig rolle her.

Gjennom øynene til Mats og Erling, som selv er utviklinghemmede, blir vi tatt med inn i et miljø hvor ikke bare sporten står i fokus. Utenforskap, mobbing og utfordringene man møter når man har et handikap blir tatt opp på en måte som vi ikke har sett tidligere, og det er både tankevekkende og rørende. Vi har selv intervjuet og laget reportasjer med de lokale lagene og utøverne, og en av de store utfordringene vi kjenner på er å stille spørsmål uten at vi tråkker noen på tærene. Den utfordringen har ikke Mats og Erling. De går rett på sak, og får dønn ærlige svar fra utøverne. Svar som forteller om en bevissthet om eget handikap og at de blir holdt utenfor et felleskap de gjerne skulle vært en del av.

Solskinnssiden av historien som Erling og Mats forteller er at idretten har klart å skape et viktig møtested for disse unge menneskene. I idretten finner de venner, glede og fellesskap. De kjenner på et fellesskap med andre idrettsutøvere, som Heine Røssland som har Karsten Warholm som sitt store forbilde. Kanskje er Heine et like stort forbilde for Karsten Warholm.

De 27 norske utøverne som representerte Norge under Special Olympics i Abu Dhabi, og alle deres likesinnede som ikke fikk reise ned dit, bør være forbilder for oss alle. De ser hverandre som de er, og tar seg av hverandre på en forbilledlig måte. Vi har alle noe å lære av dem.

Slåtthaug ligger sist på ny statistikk om frafall: - Veldig overrasket

Slåtthaug vgs ligger nederst på en statistikk som viser hvor mye skolen bidrar til at elever gjennomfører og består videregående. – Nå må vi finne ut...

Håvard ni hundredeler fra pallen

Oppløftende 1000-meter fra Fana-løperen. Sverre Lunde Pedersen vant B-gruppen på 5000 meter.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten