fanaposten.no

Valgte vi fortsatt KrF-styre?

Leder · Publisert 09:20, 25 okt 2019

Så lenge byen har hatt parlamentarisme, altså i hele dette årtusenet, har Kristelig folkeparti sittet i byråd, kun med et lite avbrekk i årene 2014-15 da Frp og Høyre styrte alene. Før 2000 må vi helt tilbake til 1973 for å finne sist periode da KrF verken hadde ordfører eller varaordfører. Bergen har vært en KrF-styrt by i nærmere fem tiår. Skal man dømme ut fra KrFs velgeroppslutning i samme periode, må det kunne kalles i «gode og onde dager». Sett fra den vanlige bergensers ståsted må det kunne kalles betenkelig at et parti, periodevis med lav oppslutning, har lyktes i å sitte i maktposisjon så lenge.

Denne uken har det vært frenetiske møtevirksomheten mellom partiene om byrådsmakten. Tirsdag kveld innkalte Roger Valhammer til pressekonferanse. Han kunne melde om det som må være et av de mest kortvarige
bruddene i Bergens politikkhistorie.

KrF, som varslet at de gikk ut av byråd på lørdag, var nå inne igjen. SV var danket ut, etter ukesvis i forhandlinger med firkløveret V, Ap, KrF og MDG. Mandag gikk KrF-byrådene Håkon Pettersen og Beate Husa av. Dagen etter var partiet deres på vei tilbake til byrådssamarbeidet.

Snuoperasjonen skapte reaksjoner, særlig hos SV, som helt riktig opplever at de blir ofret. Valget av KrF handler nok først og fremst handler om å hindre at Harald Victor Hove kommer til makten. Ved å holde KrF inne, holdes partiet på armlengdes avstand fra høyresidens stående invitt til samtaler. Bybanen til Åsane er den altoverskyggende saken, og Valhammer vurderer nok at sjansene til å skape flertall for Bryggen-traseen er størst ved å holde seg sammen med meningsfellene i KrF.

Ved kommunevalget sa velgerne klart i fra. 3,1 prosent oppslutning og to bystyremandater. Det kan ikke kalles tillit fra velgerne. SV, som nå er danket ut, oppnådde 8,6 prosent og fikk seks mandater. Partiet burde altså ha langt høyere legitimitet når makt skal diskuteres. Å vende SV ryggen kan fort vise seg å få store konsekvenser når mindretallsbyrådet skal prøve å skape flertall for saker.

Med det elendige valgresulatet burde grunnlaget for et fortsatt KrF-styre være borte. Men dette handler om maktspill, og også et ønske om å fortsette et samarbeid som har vart i fire år og som dagens byråder trives med. Vi mener byrådsleder Valhammer bør se i øynene at velgerne ønsker noe annet.

Penger fra krisepakke kan redde Kode

Regjeringens siste krisepakke gjør at Kode og Troldhaugen får 12 millioner kjærkomne kroner.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten