fanaposten.no

Urettferdighet på dagsorden

Leder · Publisert 07:00, 8 mar 2019

I dag er det 8. mars og den internasjonale kvinnedagen. Kampdagen for kvinner oppstå på begynnelsen av forrige århundre i forbindelse med kvinners kamp for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter. Dagen har blitt markert i Norge siden 1915, og i nyere tid tok markeringen for alvor av i 1972 da Kvinnefronten tok initiativ til en stor demonstrasjon i Oslo 8. mars.

Kvinnedagen er en viktig dag, selv om kritiske røster kan hevde at dagen har overlevd seg selv. Faktisk taler de harde fakta imot skeptikerne. Vi har sett på forskjellen mellom kvinner og menn, og tatt utgangspunkt i tall for 2017 fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Tallene viser at det fremdeles er stor forskjell mellom menn og kvinner. Blant annet er det 61 prosent menn som sitter som kommunestyrerepresentanter mot 39 prosent kvinner.

Om vi ser på utdanning, jobb og lønn er skjevfordelingen tydelig. Mens 37,2 prosent av kvinnene har høyere utdanning, er andelen menn 29,5 prosent. Av arbeidsstyrken i alderen 20-66 år utgjør menn 79 prosent mot kvinnenes 74,6 prosent. Gjennomsnittlig bruttoinntekt for menn er 533.900 kroner, mens tilsvarende tall for kvinner er 369.600. 64,1 prosent av lederne er menn, noe som gir 35,9 prosent kvinnelige ledere.

Flere kvinner enn menn har altså høyere utdanning. Like fullt er det flere mannlige ledere. Gjennomsnittlig årslønn for menn er 164.300 kroner høyere enn hva kvinner har. Noe av denne forskjellen kan trolig forklares med at det er vesentlig flere kvinner enn menn som jobber deltid, muligens på grunn av omsorg for barn.

I dagens Fanaposten har vi viet fire sider til lokale kvinner. Vi har besøkt tannlegene Martem og Helland på Nesttun. Der arbeider det kun kvinner, 14 i tallet inkludert tannleger, tannpleiere, assistenter og en vaskehjelp. De forteller om et strålende arbeidsmiljø, og kan blant annet fortelle at stadig flere kvinner utdanner seg via tannlegestudiet, noe som er en endring fra tidligere tider da yrket var mer mannsdominert. Vi har også besøkt Amfi Senteret på Nesttun. Der er kvinner i klart overtall i ledelsen. 22 av 24 butikker ledes av kvinner. I tillegg er det kvinnelig ledelse ved senteret med kvinnelig eiendomssjef, sentersjef og markedssekretær. Dette er en gjeng som er mot strømmen, og tallenes tale er klar; ifjor omsatte senteret for 358,5 millioner, noe som er en økning på 3,48 prosent.

Forskjellene mellom menn og kvinner er blitt mindre, men det er fremdeles et stykke igjen til den ideelle likestillingen er oppnådd. Kvinnedagen er blitt en institusjon, og selv om forskjellsbehandlingen kanskje ikke er like tydelig her i landet som den er andre steder, så er dagen fremdeles viktig å markere for å sette urettferdighet på dagsorden.

Gratulerer med dagen!

Tim Aase Oestreich 7 år

Tim Aase Oestreich fyller 7 år 20. juni. Tim går på Hjellestad skole og spiller fotball i IL Gneist.Gratulasjoner til godgutten vår fra farmor og...

Bystyret: Skal vurdere Fysak-hall i Ytrebygda

Høyre ba om "Fysak light"-hall bak Fanatorget. Det ville ikke flertallet i bystyret forplikte seg til.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten