fanaposten.no

Ungdom og rus

Leder · Publisert 00:00, 15 jan 2019

De videregående skolene i Fana og Ytrebygda opplever en dramatisk utvikling i forhold til elevenes holdninger til rus og bruk av rusmidler. Nå har det gått så langt at de i samarbeid med politiet innkaller til foreldremøte for alle elever på vg1.

Kjøp og bruk av narkotika blant unge er vanlig. Skolene opplever elever som ruser seg i skoletiden eller kommer ruset på skolen. Elevers festing og bruk av rusmidler, det være seg narkotika eller alkohol, i helgene - merkes også på skolene i form av uopplagte elever som presterer dårligere. En av skolene har til og med ekstra beredskap på mandagene for å bistå elever. Det kan være både gutter og jenter som har behov for noen å snakke med etter at de har vært med på ting de aldri ville gjort om de ikke hadde vært ruset.

Vi ser stadig at politikere, og til og med politi, tar til orde for tiltak som virker normaliserende i sin jakt etter nye tiltak i narkotikapolitikken. Senest i forrige uke tok Unge Høyre-politikerne Nikolai Øyen Langfeldt og Tobias Strandgård til orde for å tillate testing av narkotika på festivaler for å unngå overdoser eller forurenset stoff. De får støtte av politioverbetjent Bård Dyrdal, som leder organisasjonen LEAP Skandinavia. De mener at ungdommene vil bruke narkotikaen uansett, og mener derfor det er bedre at de vet hva de får i seg.

Vi synes dette er totalt feil tilnærming, fordi det sender helt feil signaler til den oppvoksende slekt. Hvis man kan teste ulovlige stoffer for å se om det er trygt å bruke, er det et signal om at det er helt ok å kjøpe og bruke stoffene. Narkotika er ulovlig, og det er ikke ufarlig å bruke. På de videregående skolene i Fana og Ytrebygda, har de vært nødt til å følge elever til rusakutten som følge av virkningene av narkotikabruk. Under foreldremøtet i Fana kulturhus 24. januar vil foreldreparet Arne og Mona Bratland fortelle hvordan de mistet sin 21 år gamle sønn da han prøvde MDMA for første gang. MDMA er virkestoffet i partydopet ecstasy, som er noe mange ungdommer tester ut og bruker.

De fire videregående skolene i Fana og Ytrebygda har tatt et modig steg ved å gå sammen og kalle inn til orienteringsmøte med foreldrene. Alle er selvstendige individer og står fritt til å ta egne valg, også når det gjelder bruk av rusmidler. Med rett kunnskap, har man muligheten til å ta gode valg, og i lys av dette er forebyggende virksomhet viktig.

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten