fanaposten.no

Politiet etterlater ingen tvil om at de vil bøtelegge dersom det er for folksomt i et lokale. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ubehaget med korona-forskriften

Vi bør ikke bli for vant til denne typen inngrep.

Leder · Publisert 19:17, 17 nov 2020

Fredag kveld rykket politiet ut og løste opp et festlig lag på Fantoft. De fant 16 utenlandske studenter sittende for tett, og samtlige ble anmeldt.

Dermed ligger det an til at alle disse studentene får en bot i størrelsesorden 5000 kroner hver, mens festens arrangør risikerer å måtte ut med 10.000 kroner.

Festen er et klart brudd på byrådets nye forskrift om maks fem personer i private lag, og skal forskriften ha en funksjon, er politiet nødt til å håndheve den.

I lys av at mye smitte kan spores tilbake til private sammenkomster, er det lett å være enig med byrådets tiltak.

Samtidig utfordrer denne type inngrep vår oppfatning av menneskerettigheter og privatlivets fred. I en normal situasjon har ikke politiet eller myndighetene noe med hvem du har på besøk. Først når du plager naboer eller lager støy for omgivelsene, blir det noe annet enn en privatsak, under normale omstendigheter.

Det er derfor et visst ubehag ved denne type håndheving fra politiets side, og vi bør passe oss for å bli for vant til dette og normalisere slike tiltak som nå gjelder. Vi er i en ekstraordinær situasjon, og det er i en situasjon vi håper å være ferdig med fort og som ikke bør få vedvare.

Vi ser i kommentarfelt at enkelte tar til orde for å statuere eksempel og gi festdeltakerne skyhøye bøter. Vi synes slike kommentarer er et steg i feil retning, og vi bekymrer oss for at vi er på vei mot et angiversamfunn som henger ut «den andre siden», de som vi mener ikke er gode nok på smittevern..

Vi har hørt flere eksempler på ubehagelige meldinger til folk som av ulike grunner blir stemplet som uforsiktige smittespredere eller som kritikere av koronatiltak.

Bent Høie har manet til å være rause med hverandre, og det må vi fortsette å være, også i den mørke og grå korona-høsten. For utenlandske studenter på Fantoft er en bot på 5000 kroner en skyhøy sum, og det er ingen grunn til å glede seg over at de får svi.

Samtidig er det fortsatt ingenting som tyder på at smitten går ned i Bergen, og i skrivende stund er det ikke i sikte noe lys i tunnelen med tanke på å løse opp tiltakene. Vi får håpe det kommer noen gode nyheter snart. Det trenger vi!

Prest om fullskala julekrybbe: – Lærte ikke om dette på studiet

– Jeg synes at gjeteren er litt for tynnkledd‚ sier kapellan Marte Håberg Ottesen. Hun er nok en gang på vei ned fra loftet i Skjold kirke. Denne...

Sjuåring blant de elleve nye koronasmittede i Bergen

Dagens antall er 14 færre enn ukesnittet.

Gneists første serieseier

Etter 21 år med Norna-Salhus-dominans tok Gneist hjem seieren i kretsserien i friidrett for menn. – Vi er fornøyd med sesongen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten