fanaposten.no

To kulturer møtes i sorg

Leder · Publisert 11:19, 10 jan 2020

Tragedien som kostet fire menneskeliv har preget bydelen og hele Bergen denne uken. Den syriske familien som er rammet har bare vært her i noen få år, men har rukket å gjøre inntrykk på mange og har fått mange venner både på skolen og i lokalsamfunnet. Omfanget av tragedien bare økte utover i uken, da det ble klart at ingen av de fire livene stod til å redde.

I sorgen og sjokket over det som skjedde var det på mange måter to kulturer som møttes: Det kurdiske samfunnet og lokalsamfunnet i Ytrebygda.

Da kommunens kriseledelse innledningsvis bekymret seg for at den nyetablerte familien manglet nettverk, innså de raskt at de ikke kunne tatt mer feil. Til sykehuset strømmet både slektninger og andre fra det kurdiske miljøet. Folk skiftet på å sove i de kritiske dagene da familiemedlemmene kjempet for livet. Bergen Moské stilte all mulig hjelp til disposisjon og tok på seg å dekke hele begravelsen. Støtten til familien var stor.

«Vi har litt å lære av andre kulturer på det feltet» uttalte kommunaldirektør Tommy Johansen til BT om hvordan det kurdiske miljøet slo ring om og var tilstede for en familie i krise.

Men også i lokalsamfunnet i Ytrebygda har det vært en enorm vilje til å støtte, hjelpe og samtidig sørge over ofrene. Måten dette har kommet til uttrykk på er nok noe annerledes. På skolene har det vært verdige minnemarkeringer. Kirken har, i dialog med det muslimske samfunnet, åpnet dørene for folk som ønsker å komme sammen, tenne lys, skrive hilsener eller snakke sammen om tragedien.

En innsamlingsaksjon som ble startet av elever ved Ytrebygda skole har vist en enorm giverglede hos mange - ikke bare i søndre bydeler. I går formiddag nærmet det innsamlede beløpet seg utrolige én million kroner kommet inn til den kriserammede familien.

Et dikt som ble lest opp av prost Kristin Litlere under minnemarkeringen i Søreide kirke oppsummerer det godt: «Hudløse dager, når porene er åpne, så alt ondt og alt godt går rett inn». Når tragedien er stor, kommer også det gode i oss frem. Det har vi sett før, og vi ser det i høyeste grad igjen. Det kommer til uttrykk på forskjellige måter, og to ulike kulturer kan forhåpentligvis komme et lite stykke nærmere hverandre i den felles sorgen.

Dramatisk tid og stort underskudd for Avinor: 75 prosent nedgang i sommertrafikken på Bergen lufthavn

– Dette er en underlig situasjon, fordi det skulle jo kokt i terminalen på slike dager, sier lufthavndirektør Helge Eidsnes i Avinor. På Flesland har...

– Jeg elsker sommeren i Norge med lyse netter

Kapellan Maren Tischendorf ser frem til å tilbringe sommeren sammen med familie og venner.

Bygging av ny brannstasjon i gang

Grunnarbeidene på ny brannstasjon i Fana er i gang.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten