fanaposten.no

Hvorfor har vi valgkamp, når et flertall av oss snart har stemt lenge før valgdagen? Foto: Son Nguyen / NTB Scanpix

Tid for en ny type valgkamp

Leder · Publisert 14:08, 13 aug 2019

I går startet forhåndsstemmingen i bergenske valglokaler. De som har de sterkeste meningene kan gjerne løpe til valgurnene og gjøre unna borgerplikten sin så fort som mulig.

Hvis du stemmer det samme som alltid, uansett hvordan bildet ellers ser ut, spiller det liten rolle når du stemmer.

Spørsmålet er hvordan fire uker med stemmer påvirker valgresultatet ellers.

Hordaland har hatt storfint besøk av den ene statsråden etter den andre de siste ukene. Valgkampen ble både tjuvstartet og offisielt startet her. Det er ingen tvil om at spesielt Frp ser med bekymring på at et parti er kommet inn fra siden og tar dem på kjernesaken deres.

Men hva skal vi med politikere, som kjemper i ukesvis om stemmer som allerede er avgitt? Når flere og flere forhåndsstemmer, er både TV-debatter, Arendalsuke og valgkampstoff ellers mindre betydningsfullt.

Ved valget for to år siden var halvparten av stemmene forhåndsstemmer.

Forhåndsstemmene gjør også selve valgkvelden og -natten mindre spennende. Det meste er jo avgjort når de første resultatene kommer klokken 21.

Dette er ikke et angrep mot forhåndsstemmeløsningen. Den fungerer ypperlig og gjør demokratiet tryggere. En konvertering tilbake til rent valgdagsstystem, valgdagsmålinger og Geir Helljesen på NRK ville ikke ha noe for seg. Moderne mennesker må få avlegge stemmer på moderne måter. Spørsmålet er vel heller om ikke valglokalet forsvinner helt med tiden.

Men når protestpartier som Folkeaksjonen Nei til mer bompenger tar rev i seilene og dominerer hele ordskiftet halvåret før valget, er det kanskje det klareste beviset på at gammeldags månedlang valgkamp er passé.

Valgkampen til stortingsvalget om to år blir neppe like kort.

Hva skal vi med politikere, som kjemper i ukesvis om stemmer som allerede er avgitt?

I kveld kan du se Kygos plateslipp fra egen hage på Hop

Klokken 22.00 i kveld blir det digital festival fra Kygos residens. Da slippes den lokale verdensstjernen den nye platen "Golden Hour".

- Gården Rå forvandles til en steinrøys

Store deler av gården Rå forvandles til en steinrøys. Det er sårt å se at titalls mål fint landbruksareal er rasert på denne måten. På toppen av det...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten