fanaposten.no

Hendelser som har preget 2020. Oppe til høyre: Ulykken på Sørås. Til venstre: Korona-testing på Flesland. Nede til venstre: Blomsterhav etter brannen i Skranevegen. Nede til høyre: Skolestart med kohorter etter månedsvis med hjemmeskole på Skeie skole. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Takk og farvel, 2020!

Annerledesåret 2020 er snart historie, heldigvis. Måtte 2021 bli mye bedre!

Leder · Publisert 06:00, 30 des 2020

Året 2020 var bare noen dager gammelt da alarmen gikk i Skranevegen tidlig på morgenen. Det som skulle bli den verste brannen i Bergen på over 20 år startet da det tok fyr i et elektrisk apparat i huset.

Utfallet ble tragisk. En far og to sønner ble sittende igjen uten moren og konen Malak (41) og søstrene Norjan, Rouhlat og Norjin.

Familien, som hadde kommet som flyktninger fra Syria, opplevde at tragedien rammet i landet som skulle gi dem trygghet fra krig i hjemlandet.

På tross av den korte tiden de hadde vært her, hadde jentene i familien etterlatt seg et sterkt inntrykk, og særlig skolene Aurdalslia og Ytrebygda var sterkt preget av å ha mistet elevene sine. Det sier litt om hvor mange som var berørt av brannen at hele Haukelandshallen måtte tas i bruk til begravelsen, og dette før korona kom med sine avstandskrav.

LES OGSÅ:Vi forstod raskt at dette var en helt spesiell familie

Året hadde fått den verst tenkelige start, og snart skulle alt snus på hodet igjen. Etter først å ha vært noe vi så på nyhetene fra utlandet, kom det varsku om at drastiske tiltak måtte til for å hindre korona-utbruddet vi så utspille seg i land som Italia og Spania.

12. mars stengte Norge ned. Byrådsleder Roger Valhammer annonserte at skoler og barnehager i Bergen måtte stenge, og litt kom den samme beskjeden fra Erna Solberg på nasjonalt nivå.

Det var de mest inngripende tiltakene vi nordmenn har fått over oss siden krigen. De første ukene var en uvirkelig tid, med hjemmeskole, hjemmekontor, tomme gater og tidvis tomme butikkhyller.

Butikker stengte, arbeidsledigheten skjøt i været, og eksamen for videregående skole ble avlyst. Slåtthaughallen ble omgjort til luftveisklinikk for fastleger. Uroen for fremtiden var stor hos mange.

LES OGSÅ: Alle barnehager og skoler stenges

Samtidig så vi hvordan korona sparket i gang kreativitet. Det ble produsert visirer til helsevesenet hjemme i stuen til en lærer, garasjer ble tatt i bruk som personlig treningsstudio, kafeer fikk opprettet digitale løsninger for hjemlevering på rekordtid, og skoler måtte virkelig vri hjernene sine for å få mest mulig ut av den digitale skolehverdagen.

Heldigvis flatet smittekurven ut, og vi kunne gå våren og sommeren i møte med litt mildere tiltak, om enn med kansellerte ferieplaner for de fleste som hadde tenkt seg på ferie i utlandet. Skadeskutte reiselivsaktører festet sin lit til at nordmenn ville bruke feriepengene på norgesferie og holde liv i lokalt næringsliv.

16. juni ble Fana på nytt rammet av en ulykke som skulle sette sitt preg på bydelen. Den tragiske møteulykken mellom en personbil og buss i Steinsvikvegen på Sørås kostet to liv: Den 19 år gamle sjåføren i personbilen, og bussjåføren (57). Det store havet av blomster på ulykkesstedet vitnet om hvor mange som delte på sorgen over livene som tok slutt så altfor tidlig.

Den 16. juni rykket nødetater ut til møteulykken mellom en personbil og en buss i Steinsvikvegen. Foto: Terje Bringsvor Nilsen, arkiv

LES OGSÅ: Alvorlig trafikkulykke på Steinsvikvegen

Sommeren var på hell da de daglige smittetallene begynte å øke igjen, og vi så konturene av den andre smittebølgen som ekspertene hadde advart om. I Bergen rammet bølgen i to omganger, først i september, da byrådet innførte et første sett med tiltak. Så ble det sluppet litt opp igjen, og smittebølgen kom som en ny knyttneve i november - nå med krav om bare fem på besøk og munnbind som et påbud når man skulle gjøre ærender. Hele juleferingen stod i fare - heldigvis gjorde små oppmykninger at det lot seg gjøre å arrangere julebesøk.

Vi har nok ikke sett de fulle konsekvensene som kommer som følge av pandemien. Vi reiser vesentlig mindre med fly, naturlig nok. Spørsmålet er om flytrafikken noen gang vil ta seg tilbake til slik det var før koronaen kom. Reiselysten vår er en ting, men det er på det rene at vi kommer til å oppleve at flyselskapene ikke lenger kan selge flyreiser like billig som de har gjort. Nedstengingen har ført til masseoppsigelser i reiselivsnæringen og bedrifter knyttet til denne.

I arbeidslivet lokalt og nasjonalt har også mange bedrifter bukket under, og mange arbeidsplasser er gått tapt. Mange har blitt vant til å jobbe på hjemmekontor, og kulturen med å reise over fjellet for å gå i to timers møte for så å fly hjem igjen, er erstattet med videomøter. Vi tror mange bedrifter ser verdien i å ha en fleksibel arbeidsløsning som hjemmekontoret faktisk er, og at dette er noe som nok vil kunne fortsette for mange også etter at vaksinen har begynt å gjøre sitt, og pandemien slipper taket. Samtidig har det sosialet livet på mange arbeidsplasser lidd sterkt under hjemmekontor-regimet.

Lærer Maren Elise Heggli hjelper elevene med norskoppgaven. Elevene får kun jobbe individuelt og må sitte to meter fra hverandre.

Norske myndigheter har pøst på med økonomiske hjelpepakker til de fleste sektorer for å holde liv i idrettslag, kulturliv og næringslivet. For en del virksomheter har dette bare vært kunstig åndedrett som har gitt dem noe ekstra tid. Mekanismene i næringslivet er slik at noen alltid vil fylle de hullene som oppstår, så på sikt vil bli mer normalt igjen. Men at det blir helt som før, er vi ganske sikre på at det ikke blir.

Vi vil takke dere alle for året som straks er over. Alle har i høy grad bidratt på et eller annet nivå for at vi skal komme oss gjennom dette spesielle året, noen mer enn andre. Vi ønsker å rette en spesiell takk til helsepersonell som har stått i fremste linje og vært klar til å behandle de som har blitt syke. Vi synes også myndighetene på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå fortjener ros for å ha vist handlekraft og vilje til å gjøre sitt beste for å ta vare på oss alle. Ikke alle beslutninger har vært like gode, men de har heller ikke hatt noen fasit på hva som har vært rett eller galt når beslutningene skulle tas. Veien har blitt til mens vi har gått den.

Det virker litt symbolsk at vaksinen ankommer landet omtrent på julaften og at de første bergenserne trolig vaksineres kort tid etter nyttår. Det gir håp om et lysere 2021, selv om korona ganske sikkert vil henge som en sky over første del av det nye året!

Vi ønsker dere alle et godt nytt år.

Hvem skal måke dette fortauet?

Det er mange som jobber på for å gjøre Nesttun sentrum farbar på holkeføret. Men hvem som skal måke fortauet for de funksjonshemmede, er fortsatt...

Keolis-sjef sluttet i dag etter rapport om varslingssak

Administrerende direktør Gry Miriam Olsen i Keolis AS har i dag kommet til enighet med styret om å avslutte sitt arbeidsforhold på dagen. Det...

Kikki holder årets Aarebrotforelesning på sin egen bursdag

Kikki Flesche Kleiven fra Espeland skal holde årets Aarebrot-forelesning søndag. Årets tema er «4.54 milliarder år med klimahistorie på 200 minutter».

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten