fanaposten.no

- For hver bombrann er det bare å plusse på regningen til bilistene

Bomaksjonene har mange former, de fleste av dem både forståelige og velbegrunnede. Men skadeverk er ikke blant dem.

Leder · Publisert 06:49, 9 apr 2019

Bergen våknet til en ny bompengevirkelighet lørdag. Sinnene er i kok, spesielt i Fana og Åsane, der innbyggerne nå skal bomme vesentlig mer enn før, og således blir en del av hverdagen innbyggere i sentrum og Minde-/Landås-området etter hvert er blitt vant til.

Det er forståelig at mange reagerer når hverdagen blir dyrere enn før, men det er grenser for hva vi som samfunn kan godta av hverandre.

Flere bomstasjoner ble utsatt for omfattende hærverk i helgen. De ble både angrepet med slagvåpen og satt fyr på. Uansett hvor intenst bompengehat man måtte ha, dette er ikke veien å gå.

For det første er skadeverk på offentlig eller andres eiendom i seg selv forkastelig inn i det grenseløse. For det andre medfører ekstrautgifter i bomringen ikke andre følger for bombilistene enn større utgifter, lengre nedbetalingstid og dermed mer bompenger.

Fanaposten kunne før helgen grundig gjøre rede for hva bompengene dine og våre går til. Det meste går til Bybanen, som må kunne betegnes som en suksess, i hvert fall for transporten av mennesker, selv om ikke alle er like begeistret for følgene den fører med seg. Men en forbausende stor del av pengesummen – 41 millioner kroner i 2019 – gikk til bompengeinnkrevingen i seg selv. For hver bompengebrann er det bare å plusse på.

At de nye bomstasjonene kommer til å påvirke folks hverdag, er lett å forutse. I hvor stor grad, kommer det til å gå noen år før vi ser klare svar på. Innføringen av rushtidsavgift i sentrumsringen medførte mindre kø på Danmarks plass og andre knutepunkter, i tillegg til større summer inn i bompengekassen.

Jo større bompengemotstanden blir, jo vanskeligere er det å argumentere for bomstasjonene. Smertegrensen er for lengst passert for noen. Andre har litt større tålmodighet.

Bomaksjonene har mange former, de fleste av dem både forståelige og velbegrunnede. Men skadeverk, vandalisme, hærverk eller hva du velger å kalle det, er ikke blant dem.

Ekstra reparasjoner i bomringen får ikke andre følger for bombilistene enn større utgifter, lengre nedbetalingstid og mer bompenger.

– Dette har blitt den nye samlingsplassen i Fana

Rett før koronaen kom, stod det nye, nedre torget på Lagunen ferdig. Nå har fanafolk smått om senn begynt å ta byrommet i bruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten