fanaposten.no

Spennende valg

Leder · Publisert 18:17, 7 sep 2019

Mandag 9. september er det endelig tid for å avslutte årets valgkamp. Da skal de siste stemmene legges i urnene, og folket bestemmer hvem som skal styre Bergen kommune de kommende fire årene.

I år er det mange som har benyttet anledningen til å forhånddstemme. På landsbasis er det i skrivende stund kommet inn 665.000 forhåndsstemmer. Det er litt færre enn ved sist stortingsvalg, men vesentlig flere enn ved kommune- og fylkestingsvalget for fire år siden. Onsdag hadde 21,96 prosent av de stemmeberettigede i Bergen kommune avgitt sin forhåndsstemme.

Årets valg blir en thriller av flere årsaker. Arbeiderpartiet stiller til valg med Roger Valhammer som byrådslederkandidat. Spørsmålet er om han har fått nok tid i posisjonen til å etablere tillit hos velgerne. Nå vet vi at Arbeiderpartiet har mange trofaste stemmegivere, men spenningen står på om partiet klarer å tiltrekke seg nye stemmer. Så spørs det om Høyre og Harald Victor Hove klarer å ta tilbake makten etter fire år i opposisjon. Høyre har i løpet av fireårsperioden snudd på flere saker som de selv var med på å vedta da de hadde byrådsmakten. Vil velgerne se på dette som tillitvekkende nok til å ønske de borgerlige tilbake i toppetasjen i Rådhuset?

Den største spenningen knytter seg nok til hvordan Folkeaksjonen nei til mer bompenger og Trym Aafløy vil gjøre det. Det siste halvåret har FNB knust all motstand på meningsmålingene. FNB har samlet støtte på grunn av at mange velgere har sett seg lei på at de etablerte partiene sier en ting, og gjør noe annet. Oppslutningen rundt protesten mot utvidet bomring og økt beskatning av bilistene har sendt sjokkbølger i det politiske landskapet, og har blant annet tvunget regjeringspartiene til å inngå et bompengeforlik. Nå gjenstår det å se om velgerne fortsetter å gi Aafløy og FNB sin støtte når stemmeseddelen skal krysses av. Gjør de det, står Bergen overfor en ny politisk hverdag på tirsdag.

Ved hvert eneste valg er det kun én oppfordring vi håper så mange som mulig følger; nemlig at alle benytter stemmeretten sin. Politikerforakten oppgis av mange som grunn til at de ikke gidder å stemme, men da får samfunnet akkurat hva de fortjener. Det er ikke alltid enkelt å vite hvem man skal stemme på. Trolig er det umulig å finne et parti som man kan være hundre prosent enig med, men det er alltid mulig å finne det det partiet man har mest til felles med. Da er du med på å opprettholde demokratiet vi er så glade i.

Vi vil gå så langt som å si; Har du ikke brukt stemmeretten din, har du heller ikke lov til å klage på den politikken som føres. Derfor - bruk stemmeretten din!

Godt valg.

La oss jobbe sammen for ungdommen – på tvers av alle etater og organisasjoner

Kunne vi ha klart å etablere en organisasjon på tvers av alle etater og organisasjoner?

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten