fanaposten.no

Spennende batterisatsing

Leder · Publisert 11:38, 27 aug 2019

Etableringen av en flunkende ny batterifabrikk for maritim sektor på Midtun er godt nytt for Bergen, Vestlandet og Fana. 5. September er det duket for offisiell åpning av Corvus Energys nye fabrikk i de gamle lokalene til Vinmonopolet og Tilbords på Midtun.

Det er litt av en reise direktør Geir Bjørkeli og hans ansatte har tilbakelagt i løpet av det siste halvannet året. Det er et stort skritt fra det å gå med planer om et norsk hovedkontor, til å sjøsette planer om fullskala produksjon ved egen fabrikk. Det er et industrieventyr som tilhører sjeldenhetene i en tid da man vanligvis hører om norske industribedrifter som flagger ut og flytter produksjon til andre land der arbeidskraften er billigere.

Det er mange grunner til at den maritime batteriproduksjonen på Midtun er på vei til å bli en solskinnshistorie. En del av det er konkurransemessige fortrinn ved å etablere seg lokalt og nær kundene, som blant annet den nye elektriske fergen som skal settes i drift fra Hjellestad til Klokkarvik. Selskapet satser på en helautomatisk produksjon, og håper dermed å klare seg i konkurranse med internasjonale aktører som gjerne har mange ansatte på gulvet, med dertil store lønnsutgifter.

En annen suksessfaktor er stor investeringsvilje, og for Corvus har det vært avgjørende med aktører som Equinior, Shell og Norsk Hydro på eiersiden. Samtidig settes de samme aktørene krav til at egen produksjon blir elektrifisert, slik blant annet Equinor har gjort med sine supply-båter.

Den viktigste grunnen til at karbonfri energi har vind i seilene er nok likevel klare politiske føringer. Bjørkeli gir en del av æren til myndighetenes krav om nullutslipp på bilferger, et krav som forhåpentligvis sprer seg til andre deler av sektoren. I forrige uke kom nyheten om at Corvus Energy leverer batterier til cruiseskipet til Aida Cruises. Det er godt nytt også for luftkvaliteten i Bergen og norske fjorder at cruisenæringen tar steget i retning av å kvitte seg med forurensede utslipp når de ligger til kai.

Med lokale øyne er det stas når en internasjonal aktør velger å satse stort i vårt nærområde, og attpåtil er opptatt av å holde en lokal profil. Så gjenstår det å se om batterifabrikken på Midtun lykkes i å bli en av motorene i det grønne skiftet i skipsnæringen. Så langt er det mye som tyder på det.

Med lokale øyne er det stas når en internasjonal aktør velger å satse stort i vårt nærområde.

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten