fanaposten.no

Boeing 757-200-maskinen ble tatt imot med tradisjonell vannportal da de ankom Flesland lørdag formiddag. Foto: Roy Ellingsen

Spagaten på flyplassen

Leder · Publisert 18:44, 24 mai 2022

På Bergen lufthavn, Flesland er det muffins og feiring med vannkanon nesten hver dag for tiden. Nye flyruter åpnes, noen gjenåpnes og stadig flere flyselskaper fyller opp slottidene. For en lang rekke bedrifter i bergensområdet er det av avgjørende betydning at mennesker begynner å reise igjen.

Bare de siste par dagene har vi sett United Airlines åpne ny direkterute til New York, mens skotske Loganair har satt i gang med ruter til både Nordøst-England og sitt eget hjemland, Skottland.

På Flesland lørdag sto reiselivsdirektør Anders Nyland og gliste fra øre til øre. Det er selvfølgelig av avgjørende betydning for hotell-, sightseeing- og andre reiselivsansatte i Bergen og Fjord-Norge at turistene kan komme seg til Bergen. Men også mange andre bransjer nyter godt av at det er flere kunder i Bergen. Butikker, restauranter, kaféer og så videre fylles opp av mennesker med utenlandske aksenter.

Samtidig er det ikke til å komme fra at flytrafikken er en versting ut fra et miljøperspektiv, både lokalt og globalt. Det er ikke for ingenting at flyskam ble et begrep i årene før pandemien satte nesten alle fly på bakken.

Derfor er det en krevende spagat Avinor og Bergen lufthavn befinner seg i. Flyet som landet fra New York lørdag og returnerte til Det store eplet søndag er 22 år gammelt og ikke akkurat av aller mest moderne teknologi. Dét er en bekymring.

Lufthavndirektør Helge Eidsnes ble håndplukket til jobben på Flesland etter at han som veidirektør ledet arbeidet med innfasing av elektriske ferger på riksveinettet. Han skal også være et lokomotiv for elektrifisering av flytrafikken. Men tiden der man kan fly på vind-, vann- eller solkraft til New York fra Bergen er langt unna.

Det er gledelig at flytrafikken er tilbake. Jubelen på Flesland lørdag var på sin plass. Flesland er igjen inngangsporten, eller skal vi si utgangsporten vår, fra Bergen til hele verden. Men vi må ikke glemme som forbrukere at vi har makt over alle vi kjøper tjenester av. En mer miljøvennlig flytrafikk har vi alle behov for.

For en lang rekke bedrifter i bergensområdet er det av avgjørende betydning at mennesker begynner å reise igjen

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten