fanaposten.no

Skianlegget på Totland trekker til seg store mengder bergensere når været er som på bildet. Foto: Knut Gunnar Bakk

Skianlegg er en god investering

Leder · Publisert 09:00, 1 jan 2022

Da Asbjørn Lilletvedt, Gunnar Flesland og Karstein Grønås tok initiativet til å bygge kunstisbane på Slåtthaug var det mange som ristet på hodet og mente at utendørs skøytebane i Bergen var toppen av dårskap. I 2021 var det 30 år siden kunstisbanen åpnet, og i tillegg til å ha skaffet Fana og Bergen VM- og OL-gull, er banen kommunens best besøkte idrettsanlegg. Det burde tørke hånfliret bort hos de fleste.

Ildsjeler i Fana Idrettslag har lenge jobbet for å tilrettelegge skianlegget på Totland og Frotveit, slik at flere kan få nyte gleden av en skitur i vårt eget nærmiljø. Rett før jul kom nyheten om at Bergen og skianlegget på Totland er ett av tre prosjekter som får programsatsingsmidler av Norges Skiforbund. Midlene vil kunne dekke 50 prosent av utgiftene til å bygge et moderne konkurranseanlegg, noe som innebærer blant annet snøkanoner og asfaltering av løypetrasé.

Et anlegg hvor man kan produsere kunstsnø vil gi en snøgaranti som i tillegg til å gi gode konkurranseforhold, også legger grunnlaget for at fremtidige langrennstalenter kan lykkes. Idrettslaget har også en drøm om å sette i stand det gamle alpinanlegget nord for Fanahytten dersom de får kunstsnøanlegg. Den største fordelen er at bergenserne slipper å reise til Kvamskogen for å gå seg en skitur. Det vil nemlig holde å kjøre til Frotveit eller Totland.

Men her ligger trolig også noe av utfordringen. Veiene frem til skianlegget har allerede i dag utfordringer med kapasiteten på fine vinterdager når folk vil bruke de flotte turområdene. Parkeringsanlegget må også oppgraderes. Fana IL er i dialog med kommunen og fylket, siden de er ansvarlige reguleringsmyndigheter.

En annen utfordring er at kommuneøkonomien er presset. Senest før jul gikk idrettsledere ut, med Fana IL sin daglige leder Hans R. Dankertsen i spissen, og kritiserte kommunen for at idretten blir avspist med småpenger til drift og vedlikehold i det nye bybudsjettet. Store idrettsanlegg i Bergen blir bygget av idrettslagene med støtte fra private i bunnen, som oftest Trond Mohn, for å skape aktivitet for innbyggerne. Kommunen har problemer med å komme opp med driftsstøtte.

Ny stor ishall på Slåtthaug er nærmest klar til bygging, og nå foreligger det altså planer om å bygge et moderne konkurranseanlegg for ski. Nylig er Åsane Arena åpnet, og Gneist vil få en friidrettshall. Alle disse anleggene er gode investeringer i folkehelsen, og vil på sikt gi en økonomisk gevinst i det sosiale regnskapet. Utfordringen for kommunen er at det må brukes penger både i forkant og etterkant av byggingen, henholdsvis for å tilrettelegge og drifte og vedlikeholde anleggene etter at de er tatt i bruk. Dersom ikke kommunen kan skape en mer forutsigbar økonomi for idrettslagene i form av kommunal driftsstøtte, er det ikke et eneste idrettslag som vil ta på seg bygging av nye idrettsanlegg.

Midlene fra Skiforbundet til skianlegg på Totland og Frotveit må brukes innen seks år. Selv om femti prosent av kostnaden ved anlegget dekkes av Skiforbundet, må kommunen bruke en god del penger på forberedelser og vedlikehold. Da koker det ned til om politikerne er villige til å se alle fordelene, helst på lang sikt.

Vi er rimelig sikre på at et skianlegg vil skape et eldorado for de som er glade i å gå på ski. Bergenserne er ikke bortskjemt med mulighetene til å dyrke vintersportens gleder. Kunstisbanen har gjennom 30 år vist at dersom forholdene er lagt til rette, vil folk bruke tilbudet. Det vil nok være tilfellet med et fremtidig skianlegg også.

Celine Storetvedt 8 år

Hipp hurra og gratulerer med dagen til Celine 8 år. Du er en glad og aktiv jente. Det er alltid kjekt å være sammen med deg. Klem fra mormor.

Mann i 20-årene anmeldt for å sovne med pizza i ovnen

Tilberedning av nattmat kunne gått alvorlig galt lørdag morgen.

Rykket ut etter melding om bilbrann på Nesttun

Hop- og Nesttuntunnelene ble midlertidig stengt etter melding om bilbrann.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten