fanaposten.no

Ramstadmarken er et populært grøntområde mellom Nesttun og Skjold. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Samarbeid er løsningen på Ramstad

Leder · Publisert 11:24, 4 jun 2019

En ny landskapsplan for Ramstadmarken og en planlagt utbygging har skapt sterke reaksjoner blant flere naboer ved Ramstad gård.

Gjennom to artikler og flere leserinnlegg i Fanaposten har det kommet frem at det er konflikt mellom grunneierne og naboer, både når det gjelder bruk av selve marken og de planlagte boligene i enden av Tors veg.

Les saken: Strid om fremtiden til marken på Ramstad

Saken har mange sider, men handler kort fortalt om at grunneierne ønsker et nytt boligprosjekt på en liten del av marken. I retur vil de få på plass kapital til en stiftelse som kan forvalte marken, gi den et skikkelig løft og tilrettelegge for flere brukergrupper.

Naboer forteller en annen historie. De viser til at vedlikehold av marken var et ansvar grunneierne tok på seg allerede tidlig på 2000-tallet, den gang utbyggingen på Ramstad gård ble vedtatt. Dette er et ansvar grunneierne har løpt ifra, mener naboene. Nå vil de bygge enda mer for å få gjennomført en forvaltning som hele tiden har vært deres ansvar. Naboene trekker motpartens motiver i tvil, og mistenker at det er ønsket om å tjene på utbygging som er drivende.

Ser man på saken fra litt avstand så kan vi ihvertfall slå fast følgende: Både grunneierne og naboene deler et ønske om at Ramstadmarken skal bli værende en grønn lunge til glede for mange. Så er det ulike meninger om hvordan det skal skje, men denne felles interessen bør være et godt utgangspunkt.

Noe av konflikten skyldes at naboer har tatt på seg å slå gresset på dugnad, mot grunneiernes vilje. Det har endt med trusler om politianmeldelse, noe naboene har valgt ikke å høre på. Vi ønsker ikke å gå inn i dette minefeltet av en diskusjon, men tror nok at begge nok har litt rett og kanskje litt feil.

Det stemmer for eksempel ikke helt at grunneierne har neglisjert sitt forvaltningsansvar for marken, for vi har vitterlig skrevet i avisen om trær som har blitt kappet av grunneiere av hensyn til sikkerhet.

Det er nok ulikt syn på hva forvaltningen av marken innebærer, og hvor omfattende den skal være. Ansvar er et nøkkelord her. Det er det grunneierne som sitter med, og nå føler de at det tynger.

Den egentlige motivasjonen bak prosjektet de nå har spilt inn til politikerne er det kun grunneierne selv som kjenner, og vi må velge å tro dem på deres ønske om at marken får en langsiktig og god forvaltning. Men vi tror at det bør være fullt mulig å få til dette uten å bygge boliger i grøntområdet.

Noe av grunnen til det er at det allerede bor engasjerte naboer rundt marken som er villige til å ta i et tak. Med samarbeid og god dialog bør det være fullt mulig å få til en stiftelse som kan sørge for at marken fremstår som et godt grøntområde. Men da må man ut av skyttergravene og begynne å snakke sammen, fremfor å skrive iltre avisinnlegg i Fanaposten!

«Vi er klare til å snakke med YIT så snart de er i gang med arbeidet igjen»

Det er full skjæring på Hjellestadvegen. YIT har lagt ned arbeidet. Vegvesenet vil ikke forhandle.

Han vil lede det nye bydelsstyret i Fana

Politikerne prøver å bli enige om hvem som skal styre byen. Klarer de å bli enige om hvem som skal styre bydelene?

Veltet på moped uten hjelm

17-åringen kom fra det med lettere skader.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten