fanaposten.no

Elevene får en gjennomgang av målet for timen før de går i gang med undervisningen.

Rå ungdomsskole går foran

Leder · Publisert 08:48, 5 nov 2019

I dagens avis kan du lese om arbeidet på Rå skole med å bli såkalt dysleksivennlig skole. Dette er en sertifisering som gis av Dysleksi Norge til skoler som makter å tilrettelegge for elever med dysleksi, dyskalkuli eller andre lærevansker. Skolene som oppnår statusen må jobbe systematisk med å kartlegge dysleksi og lærevansker, øke kompetansen hos lærerne og inkludere dyslektikere slik at lærevansken blir et minst mulig problem for dem.

På landsbasis har 105 skoler denne sertifiseringen. I Bergen henger vi etter, og så langt er det ingen skoler her som har oppnådd statusen. Rå skole og Kirkevoll skole er to skoler som nå jobber mot målet. Går alt etter planen kan de bli Bergens første skoler i sitt slag.

I 2016 vedtok bystyret en interpellasjon om å gjøre alle skoler i Bergen dysleksivennlige, og de tre første skolene skulle ifølge målsetningene være på plass innen utgangen av 2017. Det ble med løftet og de fine ordene. Fint lite er gjort med å følge det opp, og i dag skiller Bergen seg ut ved at de ikke har noen slike skoler. Til sammenlikning har Oslo fem dysleksivennlige skoler.

På Rå er det skoleledelse og lærere som har tatt initiativet til å sette i gang. Skolen innså at de manglet kompetanse til å gi elever med dysleksi og lærevansker hjelpen de har rett på. I stedet for å fortsette som før, valgte de å gjøre noe med det. I dag ser skolen resultatene. Lærerne har blitt kurset i hvordan de kan sørge for at alle elevene får utbytte av undervisningen. Variert undervisning, digitale hjelpemidler og tydelige målsetninger for timene er noen stikkord. Dette funker ikke bare for dyslektikere, men gjør undervisningen bedre for alle.

Det er i det hele tatt få grunner til at ikke flere skoler i Bergen skal gripe utfordringen og legge ut på samme vei som Rå. Over fem prosent av befolkningen er dyslektikere. Dersom Rå representerer snittet, betyr det at 25-30 elever på skolen har dysleksi. Dette er elever som har en større risiko for å bli skolelei og å droppe ut, men som nå får hjelpen de trenger for å mestre skolehverdagen. For samfunnet er dette utvilsomt en stor gevinst!

Storkontroll: sjekket over 40 utesteder

Utestedene i Bergen får skryt av skjenkekontoret etter storkontrollen. Likevel er kommunen kritisk til dårlig køkultur blant enkelte gjester.

- Planen var å vandre rundt i de nord-italienske alpene. Nå blir det norgesferie

Anne Charlotte Valaker Bruheim elsker turer i fjellet. Hun har særlig en lokal anbefaling.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten