fanaposten.no

«Her er det mye som skurrer. Vi tror at hvis rollene var snudd på hodet, og det var en pengesterk utbygger som klaget på en åpenbar formell feil, så ville saken fått et raskt og enkelt utfall», skriver Fanaposten på lederplass. Foto: MILEPEL

Prinsipielt viktig klage

Leder · Publisert 21:30, 8 jun 2020

I Fanapostens siste avis vier vi plass til en klagesak på Skjoldnes som har versert i det kommunale systemet i flere år.

Det gjelder den mye omtalte Skjoldnes-utbyggingen som kommer der det bygges lokk over Fritz C. Riebers veg. Før planene ble vedtatt i 2012, var utbyggingen svært omstridt med store naboprotester fra beboere i området bak de planlagte blokkene.

Reguleringsplanen ble likevel vedtatt, og nå er blokkene med den flotte sjøutsikten kommet opp.

LES OGSÅ LEDER: Bær over med russen

Klagesaken gjelder den delen av prosjektet som skal bygges av det Tromsø-baserte selskapet Barlindhaug AS. Klagen bunner i at bystyrets vedtak fra 2012 ikke er fulgt opp når det er gitt rammetillatelse til boligblokken.

Stridens kjerne er nedtrapping av ett av byggene som skulle minske ulempene ved tap av utsikt for naboene bak. I 2012 vedtok bystyret at nedtrappingen skulle innarbeides i reguleringsplanen, men i dag bygges blokken uten at dette er tatt hensyn til.

Ifølge klageren Bjørg Elin Aga skyldes dette en glipp hos fagetaten, som unnlot å oppdatere plankartet i tråd med bystyrets vedtak. Konsekvensen er at hun for all fremtid må se inn i en blokk som er høyere enn den skulle vært.

LES OGSÅ: Fellestilbudet på Olderhaugen ble lagt ned: – Folk sitter på rommet hele dagen

For Aga har saken nå først og fremst prinsipiell betydning. Og det er et viktig prinsipp hun tar opp. Nøyaktig hvor i systemet feilen har oppstått er ikke kjent, men fasiten er at bystyrets bemerkning fra 2012 aldri nådde frem da de detaljerte byggetegningene ble utarbeidet og rammetillatelse gitt.

Sett utenfra virker saken enkel. Rett skal som kjent være rett, og her må utbygger pent vende tilbake til tegnebrettet. Men så enkelt er det likevel ikke. For etter at utbygger klaget tilbake igjen, har Fylkesmannen landet på at det er plankartet som er juridisk bindende, og her er ikke den omtalte nedtrappingen tegnet inn. Hva bystyret sa eller ikke sa i 2012 blir gitt mindre betydning.

LES OGSÅ: Hva har det blitt av Paradis?

Her er det mye som skurrer. Vi tror at hvis rollene var snudd på hodet, og det var en pengesterk utbygger som klaget på en åpenbar formell feil, så ville saken fått et raskt og enkelt utfall. Når en enkelt nabo leverer klage så er forholdene tilsynelatende annerledes. Byrådet og fagetaten er klare på at Bjørg Elin Agas klage bør avvises. Men nå er saken til politisk behandling, og her gjenstår det ennå å se hva de lander på. Vi tror politikere er tjent med å stå på sitt tidligere vedtak om å ta hensyn til naboene fremfor utbyggernes ønske om fremdrift og inntjening.

Du kan lese mer om saken i Fanapostens tirsdagsutgave.

Og det er et viktig prinsipp hun tar opp

Stopp smittespredningen nå!

Det vakte stor oppsikt da et fly fra Italia landet på Torp flyplass i midten av mars uten at smitteverntiltak var iverksatt, til tross for at import...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten