fanaposten.no

Niende trinn ved Steinerskolen på Skjold plukket opp alt dette fra Apeltunvatnet på et par timer i fjor - og enda var det mye mer igjen. De er representanter for de mange som gjør en innsats for et renere miljø. Foto: Mari Møen Nygaard

Plogg du også

Leder · Publisert 09:08, 6 apr 2018

”Plogging” er blitt en ny farsott. Før påske hadde NRK et innslag om fenomenet som startet i Sverige for to år siden. En svenske la ut bilder på Instagram med emneknaggen #plogging, som er en kombinasjon av plukking og jogging. I ettertid har plogging spredt seg til USA, Storbritania og Asia. Det har blitt en global trend.

Alle som har fulgt med i Fanaposten en stund vet at ryddedugnad ikke er noe nytt. Det nye er at sosiale medier har gjort det trendy. Vi har sett unge mennesker i organisasjoner som Miljøagentene, eller frittstående barn, unge og voksne som driver rydding. BiR har hvert år en stor aksjon, hvor folk kan melde seg på, og avtale rydding av bestemte områder gjennom vår, sommer og høst.

Engasjementet for å rydde i nærmiljøet har alltid vært stort i Fana og Ytrebygda. Dessverre ser det ut til at denne innsatsen aldri blir overflødig. Folk slenger rundt seg med avfall, uten tanke for at dette faktisk har konsekvenser. Etter at den såkalte plasthvalen drev i land på Sotra, ble konsekvensene mer synlig for folk. Dette vekket et voldsomt engasjement. I fjor ar det mange frivillige som satte i gang store ryddeaksjoner langs kysten og i skjærgården i bergensdistriktet.

I dag forteller vi om Linda Dahle Bøe fra Bønes som har blitt med på plogge-bølgen. Hun oppfordrer flere til å bli med på ryddebølgen, fordi hun synes det er enkelt, det gir glede og ikke minst er det en fin måte å gå på tur på. Ifølge Washington Post, som har sett næmere på treningsutbyttet ved plogging, forbrenner du mer kalorier på en halvtime plogging enn en halvtime med jogging. Dermed skulle også treningsmotivet være godt ivaretatt.

Om en ser på hvor mange som liker å gå tur i Fana og Ytrebygda, ville effekten av at alle tok med seg en bosspose og plukket boss i den på turen bli enorm. Om folk i tillegg tok til fornuften og tok med bosset sitt til et bosspann, kunne vi kanskje glede oss over et renere nærmiljø og et sunnere og bedre miljø - på sikt.

Mange steder rundt i verden har politikerne tatt grep for å få bukt med de som forsøpler. I Italia ble det i 2015 innført bøter for forsøpling. Kasting av sigarettsneiper straffes med bot på 2900 kroner. Spytter du tyggisen på gaten eller slenger fra deg en parkeringsbillett, kan det koste deg mellom 30 og 150 Euro. Kanskje må norske politikere se denne veien for å få folk til å tenke seg om en gang eller to før de bare slipper bosset sitt der de er. Hundeeiere som plukker opp etterlatenskapene i en plastpose, for så å slenge posen fra seg i grøften bør gå i seg selv.

3. mai vil Fanaposten sammen med blant andre NRK Hordaland og andre aviser i fylket samarbeide om aksjonen ”Hele Hordaland rydder”. Vi håper at så mange som mulig av innbyggerne i Fana og Ytrebygda vil bli med på en skikkelig våropprydding. Vi vet at folk er opptatt av miljø og rydding, og dette er sjansen til å engasjere seg. I mellomtiden kan man varme opp med litt #plogging.

Høyre med klimaoffensivt nytt program for Bergen

Heldigvis er der politikere i de aller fleste partier som brenner for klimasaken. Jeg er en av dem.

Naboene stilte med lift da politikerne kom på besøk

Naboer mener de planlagte blokkene på Fantoft strekker seg for høyt mot himmelen. Tirsdag kom politikerne for å se.

Kåret til Årets Natteravngruppe

Natteravnene Rådal er kåret til Årets Natteravngruppe under den store Natteravnkonferansen i Bergen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten