fanaposten.no

Pengegaloppen

Leder · Publisert 09:18, 3 des 2019

Vi har akkurat begynt på desember måned. Forrige uke var det black week og black friday, og mandag var det sannelig cyber-monday.

På fredag ble det, ifølge Dinero.no gjennomført 9,3 millioner kortkjøp, noe som er en økning på 3,5 prosent sammenlignet med fjoråret. Det er norgesrekord i flest gjennomførte korttransaksjoner. Det ble handlet for 3,8 milliarder kroner, som er nesten to prosent økning fra i fjor. Også Lagunen Storsenter melder om ny omsetningsrekord fredag.

Etterpåklokskap er en ganske eksakt vitenskap, og vi er mange som hoderystende ser videoklipp av folk som stormer butikker ved åpningstid for å sikre seg de beste tilbudene. Mange sikret seg nok rimelige julegaver, men samtidig benyttet mange sjansen til å oppgradere hjemmet med elektronikk, hvitevarer og rimelige reiser.

Mange kritiserer denne amerikanske tradisjonen som markerer starten på julehandelen. Neste år er det ti år siden black friday ble arrangert for første gang, og i alle disse årene har motstanden vært godt synlig. Vi har sett småbutikker som i protest holder stengt, og folk som nekter å delta i handlesirkuset. Andre sier at dette forbrukssamfunnet på sitt verste. Men salgstallene viser at black week og black friday er kommet for å bli. Hvem vil ikke spare gode kroner når anledningen byr seg? Problemet er vel egentlig at man ikke sparer så mye. Man kjøper bare mer.

Oppe i det hele er det godt å se at selv om kjøpefesten ruller videre, finnes det mennesker som tenker på andre. Søndag inviterte familien Glad Nordahl til julelystenning i Birkelandsbotn. Tradisjonen startet for tre år siden da datteren i huset, Maribell (9), så et innslag på NRK Super om kreftsyke barn som må tilbringe julen på sykehus. Hun ville da gi bort lekene sine, men istedet startet faren, Tord, innsamlingsaksjon for å kjøpe gaver. I fjor fikk de inn 36.000 kroner. På sikt håper de å få inn 200.000 kroner slik at de kan kjøpe gaver til alle barnekreftavdelingene i landet. På flere av hotellene i bydelen er det satt opp «ensomme juletrær». Her kan folk komme og levere gaver som vil bli delt ut til vanskeligstilte på julaften.

Selv om kjøpehysteriet får mye oppmerksomhet, er det viktig å vite at det også er mulig å tenke på de som ikke har mulighet til å «løpe og kjøpe».

Mange bidrar til å hjelpe, men det kan alltid bli flere.

Brannvesenet rykket ut til rare lyder fra pipe

Da brannvesenet åpnet feieluken til skorsteinen på Sandsli, skjønte de hva lydene var.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten