fanaposten.no

Teater-brakken rives, mens nye blokker reiser seg på Paradis.

Paradis slik vi kjenner det, finnes ikke mer. Stedet burde få et nytt navn

Leder · Publisert 19:55, 30 mai 2020

Hva har det blitt av Paradis? Man kan lure når man tar bybanen forbi de svære anleggsområdet i krysset Nesttunvegen/Statsminister Michelsens veg.

Under byggestøv reiser betongklosser seg. Blokker på fem, seks og syv etasjer bygges i alle himmelretninger.

Paradis er stedet som har ubegrenset plass til mer enn tusen nye leiligheter. Blokker på størrelse med cruiseskip, med leiligheter uten plass til barnefamilier. Der naboers protester blir overhørt, og utbyggernes interesser alltid vinner frem til slutt. Der det blir gitt dispensasjoner fra politikernes vedtatte plan, som gjør at det blir bygget enda mer, og enda tettere. Der en utbygger kan øke antall leiligheter fra 38 til 72 uten at verken planetat eller politikere stopper dem.

Der utbyggere med Oslo-adresser håver inn, mens etablerte nabolag sørger.

Paradis er også stedet som ikke har plass til å gi skolebarna sitt lovpålagte uteareal. Der det kun finnes en liten fotballbane, men ingen haller. Der ungdomstilbud ikke en gang blir nevnt.

Der stedets kulturelle hjerte – den videregående skolen – for lengst er lagt ned.

Paradis er stedet som hadde levende teatermiljøer, men som ble kastet på dør. Ikke en, men to ganger. Først Fana skoleteater. Og nå Apropos teater, som har drevet i et bygg med en 100-årig historie, som byantikvaren har kjempet for å bevare.

Infrastrukturen måtte frem. Infrastruktur for å betjene blokkene som kommer på alle kanter.

Paradokset er at det var skolebarna og teateret som ble satt opp mot hverandre. Ingen kunne forsvare at skolebarna skulle få enda mindre plass, så teateret måtte vike. Hva med byggetomtene? De svære veiarealene?

Hva er det som skaper et godt sted?

Noe nytt vokser frem på Paradis. Kanskje kan dette nye bli noe bra. Det er helt opp til menneskene som flytter inn der. Utgangspunktet er dessverre ikke det beste. Byplanleggerne og politikerne har spilt sine kort og tapt. Først ved å legge alt opp i hendene til utbyggere, så ved å gi fra seg kontrollen, og så unngå å ta den tilbake.

Paradis slik vi kjenner det, finnes ikke lenger. Kanskje burde dette nye stedet også få et nytt navn?

Meglerne må ta visninger puljevis: – Eneboligene går lynkjapt

– Det gikk raskt å selge i fjor, og starten på dette året tyder på at det vil gå minst like raskt fremover, sier Anders Vangen i Dnb om eneboliger...

– Boliger for rusavhengige er det siste Råstølen trenger nå

Over 300 naboer i Råstølen-området har sendt inn høringsbrev der de protesterer mot planene om kommunale boliger for rusavhengige i Steinsvikkroken.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten