fanaposten.no

Enhetsleder Kjerstin Eikrem (t.v) informerte beboerne på et fellesmøte. Her sitter Stein Richard Johnsen, Randi Svendsen og Anne Gerd Johansen nærmest. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

På an igjen

Leder · Publisert 15:49, 31 jan 2020

Nok en gang får de eldre beboerne i Olderhaugen i Sandalskollen servert beskjeden om at de mister tilbudet de har med fellesmåltider og aktiviteter i miljøstuen. Boligene er i dag bemannet på dagtid med en miljøterapeut fra Bergen kommune, noe som gir et godt sosialt tilbud for beboerne. Fra 1. mai er dette slutt, og beboerne må fra da av trolig spise på rommet. Hva som skjer med fellesstuen som kommunen i dag leier, er helt og holdent opp til det private borettslaget.

Forrige gang det ble foreslått å frata beboerne dette tilbudet var i 2017. Den gang skapte det sterke reaksjoner at beboere som har mottatt et tilbud fra Bergen kommune skal bli fratatt dette. Saken havnet helt opp på rikspolitisk nivå. Til slutt snudde byrådet og inngikk en ny leieavtale med borettslaget om å fortsette tilbudet.

Boligene har tidligere hatt status som serviceboliger, men er nå omdefinert til trygdeboliger. Dette er grunnen til at kommunens ledelse mener beboerne ikke lenger har krav på et aktivitetstilbud. Trygdeboliger er et boligtilbud, ikke et helsetilbud, argumenterte Kjerstin Eikrem fra Enhet for aktivitet og mestring da hun snakket til beboerne under et fellesmøte på onsdag.

Men for de eldre beboerne er hvordan kommunen definerer boligen derees ikke noe de forholder seg til i hverdagen. Poenget er at de har nytt godt av et tilbud som de nå fratas. Det oppleves som en stor påkjenning når man er godt oppi årene. Verre er det at det sosiale fellesskapet som har vært lyspunktet i hverdagen nå vil forsvinne, og det er godt dokumentert at slikt fører til økt ensomhet og dårligere ernæring.

Denne gang er leieavtalen sagt opp med virkning fra 30. april, og det virker som det da er ubønnhørlig slutt på tilbudet. Vi stiller oss helhjertet bak utsagnet som en av beboerne ytret under fellesmøtet på onsdag: «Så lenge de som har kommet inn i disse boligene gjennom Bergen kommune lever, så må dere opprettholde det tilbudet disse får». For kommunen vil det være en svært lite kostbar måte å forebygge ensomhet, underernæring og fremtidig bruk av sykehjemsplasser.

For kommunen er dette et rimelig tilbud som forebygger ensomhet, underernæring og fremtidig bruk av sykehjemsplasser.

Tine stakk fra Brasil på tre dager

Beskjeden fra far var ikke til å misforstå: – Du må bare komme det hjem, så fort som mulig!

Husk å stille klokken

Ja, det blir sommertid. Men stilles klokken én time fram eller tilbake?

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten