fanaposten.no

Nytt ris bak speilet

Leder · Publisert 06:00, 9 okt 2018

I regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt frem mandag, foreslås det blant annet å stramme inn stipendordningen til studenter. Regjeringen foreslår at studenter som ikke fullfører en grad vil miste 15 prosent av stipendet sitt.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå SSB viser at rundt en av tre ikke har oppnådd en grad åtte år etter at de begynte å studere. Det er ikke godt nok, følge Kunnskapsdepartementet. I går la utdanningsminister Iselin Nybø frem forslaget om å endre stipendordningen for de som ikke fullfører studiene sine med å ta en grad.

For de som fullfører vil fremdeles 40 prosent av studielånet kunne bli omgjort til stipend. Det nye i ordningen er at studenten mister 15 prosent av stipendet dersom man ikke fullfører en grad. I tillegg vil 25 prosent av støtten omgjøres til stipend på grunnlag av oppnådde studiepoeng.

I sin argumentasjon sier utdanningsministeren at det er viktig å bli ferdig med utdanningen både av hensyn til personlig økonomi og for samfunnet. Vi kan selvfølgelig ikke være uenige i at det er i alles interesse at flest mulige studenter fullfører utdanningen sin og får seg en jobb. Det er bra for studentene selv, og for samfunnsøkonomien. Men vi er tvilende til bruken av pisk som motivasjonsfaktor. Et slikt ris bak speilet tar tilsynelatende ikke hensyn til at det kan være flere årsaker til at en av tre ikke har fullført påbegynt høyere utdanning. Vanskelig økonomisk situasjon kan være én årsak, helseproblemer kan være en annen årsak. Studenter blir også foreldre, og må prioritere å ta seg av barn.

Finansminister Siv Jensen sier til VG at dette ikke er en innstramming, men en omgjøring av ordningen som vil tilrettelegge for at flere skal gjennomføre grader. Vi kaller det ris bak speilet. Nå kan en velge om en vil se dette som en straff eller en gulrot. Det finnes garantert en del studenter som trenger et spark i baken for å komme i mål, men vi er redd at omleggingen vil ramme mange som av tidligere nevnte årsaker ikke har klart å fullføre studiene. Dersom man i forarbeidet til denne endringen kun har støttet seg på tall fra SSB, blir det for svakt grunnlag å gjøre såvidt store endringer som får konsekvenser for mange unge menneskers økonomi. Dette vil også være med på å øke prestasjonskravene som mange unge sliter med i dagens samfunn. Alt, til syvende og sist for å redusere Statens pengebruk.

Bystyret: Skal vurdere Fysak-hall i Ytrebygda

Høyre ba om "Fysak light"-hall bak Fanatorget. Det ville ikke flertallet i bystyret forplikte seg til.

Vil ha fjernvarme til Midtun og Nesttun

– Vi må få et grønt skifte i Fana. Nå må Nesttun og Midtun kobles til fjernvarmenettet, sier eiendomsutvikler Rune Birkeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten