fanaposten.no

(Operation Mer Propre via AP)

Nulltoleranse for forsøpling

Leder · Publisert 09:14, 20 jun 2020

I 2017 strandet en gåsenebbhval på Sotra. Det sendte sjokkbølger langt utenfor landets grenser da mageinnholdet til hvalen ble kjent. Hvalen var full av plast, og må ha lidd en smertefull død. Det ble en vekker, og førte til økt oppmerksomhet på det enorme plastproblemet som truer havene våre.

Den triste historien førte heldigvis noe godt med seg. Plasthvalen ble et begrep, og førte til at plastforurensing av havet endelig fikk det fokuset det fortjener. Det ble økt oppslutning om ryddeaksjoner, og historien om plasthvalen ble mye brukt til undervisning i skolen.

Dagens 15-16-åringer var 12 år den gangen. De lærte garantert konsekvensene plastforurensingen har for livet i havet. De var garantert selv rystet over historien om hvalen. Hvorfor den oppvoksende generasjon likevel ser ut til å synes det er greit å etterlate bokser, chipsposer og plastemballasje på strender, i parker eller på skoleplasser, er for oss totalt uforståelig

Det er likevel ikke til å komme fra at ungdommer - og også andre aldersgrupper - som samles har en lei tendens til å etterlate seg boss. I Skjoldabukta ser vi daglig bokser og plast havne på sjøen. På Zinken Hopp må vaktmesteren starte hver dag med å rydde boss og knust glass før barna starter skoledagen. Ungdommene som var der kvelden i forveien sier de gjør det fordi det ikke er et bosspann der. Det er faktisk ikke godt nok.

Situasjonen i havene våre er slik at plastforsøpling er noe vi bare må bli ferdig med. Barn og ungdommer som har livet foran seg må vel være ekstra opptatt av dette? Det må bli med forsøpling litt som røyking var for 20 år siden. Noe vi bare bestemmer oss for er sosialt uakseptert, gammeldags og teit. Vi trodde egentlig vi var kommet dit allerede, men etter å ha sett bydelens strender denne sommeren, må vi konstatere at det ikke stemmer.

Hvordan få dette til? For det første må bøtesatsene for forsøpling økes kraftig. Så må de håndheves. Men det er liten grunn til å tro at politiet plutselig skal få store ledige ressurser til å gå rundt og jakte forsøplere. Derfor må myndighet til å straffe boss-synderne ligge hos kommunen, og de må sette av folk til å oppsøke blant annet strender for å ta forsøplerne på fersk gjerning. Et problem er jo at forsøplerne ofte er mindreårige. De kan ikke straffes, men må nøye seg med ubehaget ved å bli tatt på fersk gjerning. Men hva med å sende gebyret til foreldrene? Da kan man jo gi bøtene en sosial tvist ved å la bøtesatsene være inntektsbasert?

Får endelig åpne Dominos på Skjold

Et eierskifte og kommunale hindre har forsinket åpningen i nesten tre år. Men nå er det omsider klart for Dominos Pizza i Odins veg.

Stenging av Sætervegen gir kaos i Harevegen: - Dette er uakseptabelt

Over natten opplevde beboere i Harevegen at den rolige gaten deres ble gjennomfartsvei for folk som skal til og fra Smørås og Apeltun.

Fallulykke på Espehaugen

En mann er fraktet til sykehuset etter en arbeidsulykke.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten