fanaposten.no

Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Når mørketiden blir mørkere enn vanlig

Når det er kaldt, når strømprisene er i taket, når arbeidsledigheten er høy og når smitten lusker ute i samfunnet, da kan julen bli ekstra kjip for de som har det litt kjipt fra før.

Leder · Publisert 12:00, 24 des 2021

Årets mørkeste dager ble mørkere enn mange hadde forventet. At vi igjen skulle gå inn i en jul med strenge smitteregler, besøksbegrensninger og et truende virus var det vel knapt noen som trodde da samfunnet åpnet i september.

Men nå er vi her. Omikron er julegaven ingen ville ha. Skyhøye strømpriser er den andre upopulære førjulsgaven. Koronasmitten gjør at mange nå tilbringer julen i karantene, noen i isolasjon, mange uten mulighet til å besøke familie og venner. Flere enn tidligere ligger også på intensivavdelignen på sykehuset smittet med korona.

På toppen får mange en økonomis smell som tærer på, som gjør at temperaturen skrus ned og man må pakke seg inn i tepper, som gjør at julegaveinnkjøp kan fortone seg uoverkommelig. Mange er permittert etter tøffe koronatiltak, særlig i serveringsbransjen. Presset på julens pengebruk setter mange i en skvis. Vi hører om rekordpågang på matutlevering og familiestøtte. Andelen som trenger hjelp utenfra øker, og det kan ramme oss alle, det skjer på tvers av bydel, nasjonalitet og sosial bakgrunn. En som var i trygg jobb for noen uker siden, kan nå være avhengig av Nav, med store økonomiske utfordringer og en uviss situasjon fremover.

Julen er tiden for store gleder, men for mange også tiden da savn, lengsel og ensomhet melder seg enda sterkere. Når det er kaldt, når strømprisene er i taket, når arbeidsledigheten er høy og når smitten lusker ute i samfunnet, da kan julen bli ekstra kjip for de som har det litt kjipt fra før.

Da gjelder det å ta godt vare på de du er glad i, og kanskje også noen du ikke har kontakt med så ofte. Og så gjelder det å ta vare på de små gleder og huske på at ting blir bedre. For lyspunktene finnes: Tirsdag 21. desember var årets mørkeste dag. Fra nå av blir hver eneste dag litt lysere enn den forrige. Håpet må være at mørket som ligger over samfunnet også letter litt og litt. Smittetallene i Bergen er også på en klar nedgang. Det gir grunn til håp og en viss optimisme. I det vi går over i 2022 tenker vi at det bare kan gå rett vei.

Med det ønsker vi våre lesere en gledelig jul!

Når det er kaldt, når strømprisene er i taket, når arbeidsledigheten er høy og når smitten lusker ute i samfunnet, da kan julen bli ekstra kjip for de som har det litt kjipt fra før.

BIR vurderer å fjerne returpunkt

– Vi kjører bort flere lass med ulovlig dumpet boss fra returpunktene hver uke. Nå vurderer vi å fjerne returpunktet på Kringlebotn, sier Tina Skudal...

Åpner spesialbutikk med utstyr for bærekraftig friluftsliv

Naturkompaniet satser på spesialutstyr til alt fra dagsturer til langturer. I Sverige har kjeden eksistert i 30 år. Torsdag åpnet de sin norske...

Flere ulemper enn fordeler med Rulleskibane – hevder kommunen

Bergen kommune har ombestemt seg – de vil ikke ha en rulleskibane på Stend likevel.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten