fanaposten.no

Merete og hennes familie fortviler over at mannens gravsted på Øvsttun kirkegård gjentatte ganger har blitt utsatt for hærverk. – Jeg forstår ikke hvem som kan ha glede av å ramponere gravstedet vårt, sier hun. Foto: Ståle Melhus, illustrasjonsfoto

Misunnelsens kraft

Leder · Publisert 13:28, 8 nov 2019

I tirsdagens avis forteller enken Merete at mannens grav har vært utsatt for gjentatte tilfeller av skadeverk gjennom de siste åtte årene.

Mannen døde i relativt ung alder i 2011, og av hensyn til at barna i mange år skal ha et sted å minnes sin far, ble det besluttet å sette opp en påkostet gravstøtte med plass til levende lys og dekorative figurer.

I løpet av de åtte årene som er gått siden familien mistet sin kjære, har de opplevd skadeverk på gravstedet gjentatte ganger. Glasset som skal beskytte gravlykten er knust flere ganger, og figurer er revet av steinen og ødelagt eller forsvunnet. Det samme har skjedd med figurer som er stukket ned i jorden. Enken har anmeldt skadeverket til politiet to ganger, sist før helgen.

Fanaposten har flere ganger skrevet om skadeverk på gravsteder, og det skjer heldigvis ikke så ofte. Politiet har sjekket ut litt rundt dette siste skadeverket, og så langt de har brakt på det rene, er det snakk om et enkeltstående tilfelle. Det er altså ingen andre graver på Øvsttun kirkegård som har blitt utsatt for hærverk eller vandalisering, som man kjenner til de siste ukene.

Kvinnen Fanaposten har snakket med ønsker ikke å rette mistanken mot noen spesielle fordi hun ikke ønsker en stigmatisering av enkelte grupper. «Jeg vet jo ikke hvem som har gjort dette», sier hun. Hun ønsker først og fremst at folk skal være oppmerksomme og holde et øye med hvem som ferdes der og hva som foregår på kirkegårdene.

Sorgen over å miste et nært familiemedlem er stor for oss alle. Når det siste hvilested blir utsatt for meningsløst skadeverk, er dette en svært støtende handling overfor de etterlatte, selv etter mange år. Et gravsted er for de aller fleste av oss et sted vi søker for å være nær de som er borte, et sted for ettertanke og savn. At noen finner det for godt å ødelegge et slikt minnested er rett og slett ubegripelig.

De senere årene har skikken med å sette opp gravsteiner endret seg. Fra å være enkle minnesteiner, velger mange å få satt opp påkostede gravsteiner med bilder, lys og figurer. Ikke alle bifaller denne nye måten å minnes sine avdøde. Vi «håper» at det omtalte skadeverket har skjedd som følge av et øyeblikks ubetenksomhet, og ikke fordi noen misliker denne familiens påkostede gravminne. Da snakker vi om misunnelse, og at noen har alvorlige problemer.

Tine stakk fra Brasil på tre dager

Beskjeden fra far var ikke til å misforstå: – Du må bare komme det hjem, så fort som mulig!

Husk å stille klokken

Ja, det blir sommertid. Men stilles klokken én time fram eller tilbake?

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten