fanaposten.no

Gravearbeidene på Liland startet i fjor høst. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Mens gresset gror, dør kua

Leder · Publisert 08:51, 17 okt 2020

«Mens gresset gror, dør kua» heter det i et gammelt ordtak. Det er i høyeste grad sannheten når det kommer til det mye debatterte næringsområdet på Liland, hvor mange av byens bilforhandlere skulle flytte etter at Mindemyren ble omregulert.

I dette tilfellet dør ikke kua, den flytter bare til andre beiteområder. Heldigvis for Ytrebygda har mange valgt å bygge sine nye lokaler på Kokstad, og området får dermed et løft. Men hadde de opprinnelige planene blitt fulgt, kunne Liland virkelig blitt Billand.

I flere år har det vært jobbet for å gjøre Liland til det nye mekkaet for bilinæringen i Bergen sør. Det tidligere jordbrukslandet ble omdefinert til næringsområde av bystyret i 2017, med sikte på å bli tilholdssted for bilvirksomhetene på Mindemyren. Daværende byråd Anna Elisa Tryti ville opprinnelig bevare matjorden, men snudde etter kraftig press fra flere sentrale næringsaktører i Bergen. Det å ta jordbruksareal til såkalt arealkrevende næring var kontroversielt, og førte til at fire partier krevde lovlighetskontroll av bystyrevedtaket. Det ble bestemt at man skulle ta vare på matjorden, og denne ble omhyggelig gravd opp og flyttet til Stend. At gårdsbestyrer ved Stend, Erling Kjosås, i ettertid mente at matjorden likevel ikke var spesielt unik eller god er en annen historie.

Det foreløpig siste hinderet for å realisere en utbygging på Liland kom da NVE og Avinor leverte innsigelser på grunn av at avrenningen fra et så stort næringsareal kunne føre til oversvømmelse på flyplassen dersom de opprinnelige planene ble fulgt. Ikke helt uvesentlige innsigelser, som skapte ytterligere forsinkelser i godkjenningen av utbyggingsplanene.

Nå har de fleste bilforhandlerne som hadde tenkt å flytte til Liland, fått så knapt med tid at de har blitt tvunget til å finne andre løsninger. I og med at de fleste har valgt Kokstad-området som sine nye tilholdssteder hvor det allerede er mange bilforhandlere, vil de oppnå en del av den samme klynge-effekten.

Vi kan vel slå fast at det var optimistisk å tro at det skulle la seg gjøre å realisere utbyggingsplanene på Liland så raskt som det ble lagt opp til. Næringsarealene og lokalsjonen er fremdeles av ypperste kvalitet, og det vil nok finnes gode aktører som velger å bygge her når planen omsider blir godkjent. Forsinkelsene skyldes ikke kommunens håndtering alene. Sterke krefter har dratt saken i begge retninger, og den største konsekvensen av forsinkelsene, kan være en svekket tillit til de politiske prosessene.

TV-innspilling satte fart i drømmen om å lage countryplate

Da Tor Endresen og datteren Anne-Sophie var med i «Hver gang vi møtes», møtte de en artist som endelig skulle få dem til å lage en countryplate...

Ida (17) fra Steinsvik gjør det igjen: – Mer skummelt denne gangen, nå må jeg levere

Hun satt seg ned og begynte å skrive. Og bortsett fra at skrivesperren meldte seg midtveis, er det trolig enda en flere låter på gang.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten