fanaposten.no

Mat og eldre

Leder · Publisert 06:00, 28 des 2018

Mat og ernæring i pleie- og omsorgstjenesten er et stadig tilbakevendende tema, og ofte handler det om kvaliteten - eller smaken på maten de eldre får. Bergen kommune har avtale med Matvarehuset AS som leverer de fleste måltider til kommunens pleie- og omsorgstjeneste. Men også sykehuskjøkkenet på Haukeland Universitetssykehus leverer mat til enkelte sykehjem.

Fanaposten har besøkt Øvsttunheimen, som får levert mat fra Haukeland. Det er ferdiglaget mat som leveres vakuumpakket, og bare skal varmes opp i vannbad og serveres. Beboerne Fanaposten har snakket med på Øvsttunheimen er godt fornøyde med maten. Ifølge byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland er tilbakemeldingene som oftest gode.

Like fullt vurderer byrådet nå å bygge opp et helt nytt kommunalt produksjonskjøkken. Det er knapt to år siden Gullstølen kjøkken ble lagt ned. Det kommunale produksjonsskjøkkenet trengte minst 20 millioner i nye lokaler og utstyr. Byrådet vil også få utredet hvor mye det vil koste å bygge kjøkken på nye sykehjem, og om det er forskjell på kvaliteten på maten som lages med de forskjellige metodene.

Da vakuumpakking av mat til sykehjemmene først startet opp for mange år siden, inviterte Fanaposten politikere til middag på Scandic Hotell Kokstad. Hotellkjøkkenet tilberedte blant annet mat med vakuumpakking, også kalt sous vide. Politkerne som var motstandere av denne typen mat, visste ikke at de fikk servert sous vide-tilberedt mat før etter at de hadde spist. De var strålende fornøyd med maten og smaken.

Mat laget på storkjøkken har alltid vært noe kontroversiell. Maten tilberedes for at den skal være tilpasset flest mulig. Like viktig som smaken på maten, er omgivelsene måltidene blir inntatt i. Der har nok de ansatte på Øvsttunheimen knekt en kode. Da Fanaposten besøkte gruppe 1, var langbordet dekket med lilla duk med fin oppdekning og dempet julemusikk i bakgrunnen satte stemningen. Beboer Knut Gjeitsund forteller også noe essensielt: «De ansatte gjør seg flid med å skape god stemning rundt måltidet.» I disse juletider har de fleste av oss erfart hvor viktig den sosiale rammen rundt et målet er. Vi tror at det er flere enn personalet på Øvsttunheimen som er flinke til å skape god stemning til måltidene, og her ligger nok noe av suksessen rundt det å lykkes med måltidene i helse og omsorgssektoren. Av egen erfaring vet vi at eldre som bor alene hjemme, har dårlig matlyst og spiser lite. Så fort det blir en sosial ramme rundt måltidet hvor man kan dele spiseopplevelsen med flere, kommer matlysten og livsgnisten tilbake.

Det er flott at Bergen kommune med Rebekka Ljosland nå ønsker å øke matkvaliteten enda mer. God mat er viktig. Men kanskje enda viktigere er det å bruke penger på matopplevelsene til de eldre. Investér i å gjøre måltidet til en sosial opplevelse. Kanskje behøver ikke kommunen bruke mange millioner kroner på å bygge nye kjøkken, hvis man istedenfor satser på den suksessfaktoren som de ansatte på Øvsttunheimen har funnet frem til - trivsel.

To fikk kjøreforbud, en ble avskiltet

To kjøretøy fikk bruksforbud og et ble avskiltet da Statens vegvesen gjennomførte kjøretøykontroll i Fana tirsdag.

Krafttak for å inkludere flere i arbeidslivet

Nesten én av fem i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet. Mange med nedsatt funksjonsevne og hull i CV-en sliter med å komme seg inn i...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten