fanaposten.no

Foto: (AP Photo/Richard Vogel, File)

Legalisering = normalisering

Leder · Publisert 11:01, 1 okt 2019

Normal Norge ved leder André Nilsen forbudet mot cannabis er modent for å fjernes. Han hevder at manges bruk av cannabis ofte skyldes bakenforliggende årsaker, som for eksempel psykiske lidelser, og at forbudet fører til en kriminalisering av syke.

Ungdata-undersøkelsen «Ung i Oslo», som er foretatt blant 25.000 ungdommer, viser en bekymringsfull utvikling. Siden 2015 har andelen tenåringsgutter i Oslo som har prøvd cannabisprodukter (hasj og marihuana) økt fra 10 til 17 prosent. I tredje klasse på videregående har 38 prosent (+8 %) av guttene og 23 prosent (+3%) av jentene prøvd cannabis. Undersøkelsen forteller også at det er stadig flere ungdommer enn før som blir tilbudt hasj, og at det å røyke hasj bidrar til økt status i vennegjengen.

Selv om undersøkelsen er gjort i Oslo, er det neppe noen grunn til å tro at det er så mye annerledes her i Bergen. Forrige uke fortalte elever på videregående at bruk av hasj og marihuana var normalt på fester. Dette underbygger også André Nilsen i dagens artikkel. Han forteller at ungdom enkelt skaffer seg cannabis via snapchat, facebook eller andre sosiale medier.

Vi ser et stadig sterkere engasjement i liberaliseringsprosessen for å legalisere cannabis. Under høstens valgkamp har ungdomspolitikerne hatt legalisering som en av sine valgkampsaker. André Nilsen i Normal Norge mener det er viktig å ta den vanskelige debatten om legalisering av cannabis, og det kan vi være enig i. Dette er ikke en debatt som må foregå i det skjulte. I USA er det stadig flere stater hvor cannabis blir legalisert, og det er sterke økonomiske krefter som jobber for at denne legaliseringen skal skje andre steder.

Nilsen og Normal Norge snakker om rusmisbrukere som har en bakenforliggende sykdom som årsak til sitt rusmisbruk. Politi, foreldre, skole og barnevern jobber ofte forebyggende opp mot ungdom som er nysgjerrige og på søken i forhold til rus. I en kommentar i dagens avis forteller Bjørn Madsen ved Nordahl Grieg videregående skole at forbudet faktisk hjelper mange unge med å takke nei når de blir tilbudt cannabis. Det er i seg selv grunn god nok til at forbudet bør opprettholdes.

Ungdom vil alltid være nysgjerrige og søkende i sitt forhold til rus. Legalisering vil gi ytterligere økt tilgang og betyr en normalisering av rusmidler vi vet ikke er bra. Vi ønsker ikke en normalisering av cannabis og andre narkotiske stoffer, men vi hilser legaliseringsdebatten velkommen fordi den vil kunne gi samfunnet økt kunnskap og et mer bevisst forhold til problematikken.

Normal Norge sitt ønske om å bruke mer ressurser på å hjelpe misbrukere, kan ikke rettferdiggjøre en legalisering av cannabis.

Snart skal 1800 flere biler ut i dette krysset. Rapport foreslår hvordan det komplette kaos kan unngås

Det travle krysset på Nesttun blir enda travlere når de store utbyggingene er ferdige. Trafikkekspert anbefaler å nekte bilister å svinge til venstre...

Oppfordrer folk til å bruke nye turområder

Kommunen vil spre folk på flere turområder, og har åpnet for turparkering ved flere skoler i bydelen.

Vil uansett holde skoler og barnehager stengt tirsdag etter påske

Dersom regjeringen beslutter å gjenåpne skoler og barnehager over påske, vil første skole- og barnehagedag i Bergen være onsdag 15. april.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten