fanaposten.no

Butikken har skilt som oppfordrer folk om å vente utendørs, i stedet for å slå følge med handlende kunder.

Leder: Tall til bekymring

Leder · Publisert 14:47, 3 nov 2020

Den siste ukens smittetall gir grunn til bekymring. Tirsdag ble det meldt om 66 nye smittetilfeller, det nest høyeste siden utbruddet startet den 28. februar.

Men verre er det at tallene nå ser ut til å ha stabilisert seg på et høyt nivå over tid. Snittet for de siste syv dagene er nå på rundt 54, som er det klart høyeste glidende snittet som har vært i Bergen.

Vi er på et punkt der det handler om å beholde kontrollen, og ikke la smittespredningen få fotfeste i grupper av befolkningen som er risikoutsatte, som vil gi en stor økning i alvorlig syke og døde.

Fortsatt er heldigvis tallet på innlagte og alvorlig syke lavt, men det er nok ikke en selvfølge at dette vil fortsette.

Om tiltakene som byrådet innførte i forrige uke har god nok effekt, vil vi først se om noen dager. Erfaringsmessig tar det 7-10 dager før effekten av tiltakene viser seg. Det er grunn til å håpe at tendensen da vil avta, og at vi ser en ny utflating slik vi kunne se i september.

Den gang kom smitten tilbake igjen kort tid etter at byrådet slapp opp og opphevet den lokale forskriften. Som grafen over smitte i Bergen viser, var det bare et kort hvileskjær etter den forrige runden med tiltak, før den begynte å peke bratt oppover igjen. I etterpåklokskapens lys burde nok byrådet derfor ha beholdt disse tiltakene lenger.

Dette taler for at man denne gang ikke bør slippe opp, men beholde tiltak over en lenger periode. Denne gang har byrådets forskrift en fire ukers varighet. Det er fornuftig, siden det kan gjøre at smittesituasjonen får roet seg og kan flate ut med større varighet.

Innføringen av påbud om munnbind er også et tiltak vi tror er effektivt. Ikke nødvendigvis fordi munnbind i seg selv har så stor effekt, derom strides som kjent de lærde fortsatt. Men den oppdragende effekten av munnbindbruk tror vi er viktig.

At flertallet på butikken bruker munnbind er et tydelig signal til alle om at vi er i en pandemi, og en konstant påminnelse om viktigheten av de viktige tiltakene, som vi tror absolutt alle i Norges land nå er kjent med: Holde en meters avstand og ha god hånd- og hostehygiene.

Klarer vi å holde det, så er det fortsatt grunn til å tro og håpe at julen 2020 kan likne på en vanlig julefeiring.

Friluftfolkets egen skredder lærte Norge Rundt å sy

Etter at fotograf Morten Wanvik deltok i Symesterskapet på NRK, har han blitt friluftfolkets egen skredder.

Boten koster mer i år: Seks bøter da UP sto på Kaland

Med de nye satsene ble den heftigste boten på 5850 kroner på Kaland torsdag kveld.

Sindre på plass i skøyteboblen: – Tatt imot som en konge

Mens lagkameratene fra Fana gikk EM forrige helg, ankom Sindre Henriksen Nederland først denne uken. Det gjorde han med stil.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten