fanaposten.no

Byrådsleder Harald Schejdlerup vil ikke åpne den kommunale pengesekken for bedre mobildekning i fjellområdene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Leder: Skuffende svar fra byrådet

Vi mener vi kommunen må se nærmere på hva som er mulig å få til i de konkrete sakene om mobildekning.

Leder · Publisert 18:40, 1 jun 2018

Gullfjellet og Totland er to turområder som har blitt tatt i bruk av stadig flere de siste årene. Fjellområdene mellom Totland og Frotveit har på kort tid blitt allemannseie som utfartssted. Vi har bak oss en eventyrlig skisesong der tusenvis brukte turområdet hver helg. I turområdene er det så godt som ingen mobildekning. Dette skaper et sikkerhetsproblem når tusenvis oppholder seg her. Tidligere har det vært dødsfall som kan relateres til at det er umulig å ringe etter hjelp.

Les også: Telenor: Ballen ligger hos kommunen

Mange hadde nok forhåpninger da tre ulike innbyggerinitiativ, ett for Indre Sædal, ett for Gullfjellet og ett for Totland/Frotveit/Grindåsen, ble lagt frem for politikerne. Mange er nok også skuffet over svaret byrådet gir for de to turområdene.

Byrådet er opptatt av å ikke åpne pengesekken for noe som ikke er en kommunal oppgave. Deres svar er at mobildekning er teleoperatørenes ansvar, og de nøyer seg med å lage en kartlegging. Den skal gi svar på hvor det er dårlig mobildekning i Bergen, og hvordan kommunen skal håndtere slike saker. Det gir ikke veldig stor grunn til optimisme om at kommunen vil legge seg på en annen linje i fremtiden.

Det er et forståelig poeng at å si ja til at noen på Frotveit kan sette kommunen i en situasjon der mange andre interessegrupper kommer og krever at kommunen blar opp for mobildekning i deres område.

Men det er også en annen måte å se det på. Rett nok er det ikke kommunen som bygger mobilnett, men de har likevel et ansvar for sikkerheten til byens innbyggere. I vår tid er mobilen et must, og folk er vant til å kunne ringe etter hjelp. Det er en forventning hos folk at man skal kunne nå hverandre på telefon, og folk baserer turplanene sine på dette. Dette må også kommunen ta innover seg. I et mye brukt turområde får man mye for pengene ved å satse på mobilnett-utbygging.

Les også: Vidar kjempet for økt trygghet i turområdene. Lørdag døde han i det samme området.

Telenor har en annen innfallsvinkel; de mener kommunalt samarbeid er en forutsetning for å kunne bygge basestasjoner i slike områder. Det er verdt å merke seg at heller ikke Telenor eller andre operatører er pålagt å bygge ut mobilnett i fjellområder. De kunne sagt at dette er noe de ikke vil. Det gjør de ikke, og da mener vi kommunen må utforske hva som er mulig å få til i disse konkrete sakene. Spørsmålet skal nå til behandling i bystyret. Vi tror ikke siste ord er sagt i denne saken.

Kommunen må utforske hva som er mulig å få til i disse konkrete sakene

Luna er funnet

En bilist oppdaget hunden i Grimseiddalen.

Se hva ditt lag fikk i grasrotmidler

2018 ble et rekordår for grasrotandelen. Se hva ditt lag eller forening fikk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten