fanaposten.no

Planen legger opp til ti boliger i blokkbebyggelse i Østre Hopsveg. Foto: Link Arkitektur

Leder: Politikk og tilfeldigheter

Tilfeldighetenes by er noe Bergen av og til blir kritisert for å være, oftest av den til enhver tid sittende opposisjonen.

Leder · Publisert 09:11, 26 jan 2021

I den omstridte saken om utbygging like ved Hop skole har vi sett hvordan tilfeldigheter i politikken kan føre til konsekvenser som barn og unge i området må leve med for all ettertid.

Spoler vi ett år tilbake var det flertall for å si nei til byggeprosjektet. Opposisjonen stod samlet og hadde flertall for å gjøre den aktuelle tomten til skolens område. Det ville koste mye penger, men flertallet mente at kommunen likevel burde bruke denne anledningen til å sikre skolen det området som ga best mulighet til å få et godt uteområde for elevene.

Det var en broket samling partier som stod samlet om dette synet, men presset fra utbyggersiden var sterkt. Det ble varslet om skyhøye erstatningssummer ettersom utbyggingen var planlagt i tråd med kommunens juridisk bindende KPA. I et rettsoppgjør ville kommunen ha en svært dårlig sak.

Dermed ville det bli svært dyre kvadratmeter for skolen, så dyre at de ville gå på bekostning av andre og kanskje viktigere prosjekter, lød kronargumentet til byrådet.

Da saken ble fremlagt igjen før jul, var lite forandret. Rett nok var elevtallet på Hop noe nedjustert, men på den annen side var det kommet en ny rapport fra Miljørettet helsevern som understreket viktigheten av å sikre arealet til skole.

Likevel var det en annen stemning i det politiske landskapet, og SV meldte overgang til byrådssiden. At partiet er budsjettpartner og må svare for økonomiske konsekvenser, spiller nok en viktig rolle her. Men fortsatt var det ikke nok til å sikre flertall, og så lenge de resterende partiene holdt sammen, ville det gå mot at planen ble avvist nok en gang.

Det er her tilfeldighetene kommer inn i bildet. I høst skapte Trym Aafløy, Rolf Scott og Per Jørgensen store overskfifter da de meldte seg ut av Folkeaksjonen nei til mer bompenger, bare ett år etter brakvalget.

Med dette "fristilte" de sine åtte tidligere partikolleger i boligsaken på Hop, og flertallet i saken var plutselig "up for graps":

Om det er et stikk til Aafløy og Scott at partiet nå snur skal vi ikke spekulere i. Men det virker sannsynlig at uten utmeldelsen, ville opposisjonen hatt en god sjanse til å sikre flertall for å bevare tomten for skole i all fremtid.

Saken viser at politikernes krumspring, som kan få en til å trekke på smilebåndet i det ene øyeblikket, kan ende opp med å få helt konkrete konsekvenser i ditt nærmiljø i det neste. Noe å ha i bakhodet neste gang man stemmer ved et lokalvalg.

- Sparkesykler er ok, så lenge de ikke er til hinder

Foreløpig er det langt mellom sparkesyklene mellom Nesttun og Lagunen. Folk vi snakker med hilser dem velkommen, så lenge de ikke er til hinder.

Kommunen visste ikke om Tiers satsing i Fana

Bymiljøetaten sier det skaper utfordringer at Tier etablerte seg i Fana uten at de fikk beskjed om det. - Vi har nok vært litt raske på avtrekkeren,...

Debatt: Paradis-utbyggernes paradis

Paradissjelen blir revet ut, hjerterått og kynisk av utbyggere og kommunen etter at bybanen kom til Paradis.  Området har blitt utbyggeres paradis -...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten