fanaposten.no

Erna Solberg innfører «sosial nyttårspause». Foto: NTB

Leder: På'an igjen

Leder · Publisert 12:01, 5 jan 2021

Vi avsluttet året med en betinget optimisme over at vaksineringen endelig var kommet i gang i Norge. Håpet var at 2021 skulle bli begynnelsen på slutten av pandemien. Det kan fremdeles vaksinen bety, men søndag kom regjeringen og statsminister Erna Solberg med nye innstramminger. Før jul var både helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg tydelige på at det kunne komme en ny oppblomstring over nyttår, og at jul- og nyttårshelgen skulle være et lite hvileskjær. Men de færreste hadde sett for seg en ny nedstenging.

Innstramningene som ble varslet søndag og innført mandag innebærer to nye uker med strenge begrensninger for hele landet. På sykehjemmene er det kun én times besøk i uken av to faste besøkende til én beboer. Hjemme kan man ikke være mer enn fem deltakere i private sammenkomster, men det anbefales at man ikke har besøk eller går på besøk de nærmeste to ukene. Alle unødvendige reiser i inn- og utland anbefales ikke, selv om en tur på hytten med personer fra egen husstand er ok.

For alle arrangementer er det innført forbud mot mer enn ti personer, med mindre publikum kan sitte i fastmonterte seter. Da er grensen 200 personer. Men også her er det et unntak, og det er for begravelser, hvor det kan være maks 50 personer selv om setene ikke er fastmonterte. Selv om vi forstår forskjellen på å gå på teater og i begravelse, ser vi ikke helt hvordan det skal være mer eller mindre smittefarlig om stoler er fastmontert eller ikke.

Det er også slutt på skjenking av alkohol, noe som gir en dårlig start på året for restaurantnæringen. Puber får holde åpent, men de får ikke selge alkohol. Siden de færreste går på pub for å drikke kaffe eller brus, må vi spørre om dette betyr at regjeringen vil komme med nye støtteordninger for denne næringen som med de nye reglene i praksis får forbud mot å drive sine virksomheter?

En kan også undre seg over hvorfor regjeringen behandler kommuner hvor det ikke finnes smitte på samme måte som i byer med høye smittetall. Trolig er det frykten for at alle har reist landet rundt og feiret jul og nyttår, og på den måten skal spre smitte i hele kongeriket, som har slått inn.

Vi forstår at restriksjonene innføres for å dempe smittespredning etter at folk har feiret jul og nyttår. Som nasjon har vi etterhvert blitt vant til at det skjer endringer i restriksjonene, enten det er innstramminger eller oppmykninger. Vi har stort sett fått fornuftige begrunnelser også, noe som gjør at de fleste har funnet seg i endringene. Sånn bør det også være i fremtiden. Gode begrunnelser gjør at folk flest stoler på at tiltakene er berettiget. Den tilliten er det viktig at myndighetene jobber for å opprettholde.

– Boliger for rusavhengige er det siste Råstølen trenger nå

Over 300 naboer i Råstølen-området har sendt inn høringsbrev der de protesterer mot planene om kommunale boliger for rusavhengige i Steinsvikkroken.

Utbygger får en ny sjanse på Fanaflaten

Planen for boliger på Fanaflaten ble sendt i retur. Nå må utbygger nedskalere prosjektet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten