fanaposten.no

Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Leder: På tide å kutte ut privat fyrverkeri

Leder · Publisert 15:22, 4 jan 2022

Overgangen til et nytt år er vel verdt å gjøre til en stor fest, men det må skje på en måte som ikke utsetter mennesker og dyr for fare.

Derfor mener vi det nå er på tide å si takk og farvel til privat bruk av fyrverkeri.

Visst er det flott å se på, og vi skjønner den barnlige gleden av å at det smeller og spraker på himmelen. Fyrverkeri gir minner og gode opplevelser for mange.

Men det som gir glede for mange, blir dessverre et mareritt for andre. I dagens avis forteller Ingjerd Hauvik og datteren Tuva (15) om det som skjedde nyttårsaften 2020. Familien på fem feiret på Stord, men ble oppringt av naboer som fortalte at huset deres stod i full fyr. Fyrverkeri forårsaket brannen som kostet dem huset og alt de eide.

LES HISTORIEN DERES HER: - Vi skjønte på stemmene til naboene våre at dette var alvorlig.

Familien forteller om et tøft år, der sorgen over alt det tapte kombineres med utfordringer som står i kø når alle eiendeler må erstattes. Det har tæret på dem, men nå ser de endelig lyset i enden av tunnelen i form av byggearbeidene som så smått er i gang på tomten der huset stod.

Det sier ikke så rent lite at brannen hos familien Hauvik var bare en av fire branner i søndre bydel den aktuelle nyttårskvelden, og en av syv i Bergensområdet samme kveld.

Brannrisikoen er definitivt en stor innvending mot privat bruk av fyrverkeri. I tillegg kommer strømmen av øyeskader som oppstår hvert år. I år var det ti personer som pådro seg øyeskader, av dem fire permanente. Folk pådrar seg varige men på grunn av et øyeblikks uforsiktighet på nyttårsaften, og det er verdt å merke seg at ingen av de ti brukte vernebriller.

En tredje viktig grunn er konsekvensene fyrverkeri har for dyrene. Historiene om livredde hunder er mange. Ved årets feiring fikk det tragisk utfall for en vettskremt hund som ble truffet av en bil på Fritz C. Riebers veg og døde av skadene. Det er verdt å huske på at fyrverkeri også er like skremmende for det ville dyre- og fuglelivet.

Alt i alt mener vi derfor er tiden bør være inne for å sette en stopper for denne delen av nyttårsfeiringen.

Fyrverkeri bør forbindes med store offentlige oppskytninger, gjerne fordelt ut til bydelene i områder der flest mulig kan få det med seg. Det gir en tryggere og bedre nyttårsfeiring for alle, både mennesker og dyr, selv om en liten del av moroa forsvinner.

Vannlekkasje fra sprinkleranlegg på Kirkevoll skole: – Store vannskader

Et rør hoppet av fra sprinkleranlegget, og førte til store vannskader på Kirkevoll skole.

Fikk endelig oppfylt ønsket om butikk i Lagunen

Tirsdag åpnet Europris sin butikk nummer 272 i Norge, og den fjerde i Bergen sør. – Dette er fremtidens Europris-butikk, sier butikksjef Stian...

Fana IL har fått purring på gigantregning fra kommunen. De nekter stadig å betale.

– Kommunen har bedt oss om å prosjektere en hall. Så sender de oss en millionregning for jobben. Det er ikke til å tro, sier Hans R. Dankertsen,...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten