fanaposten.no

Det var tomt for både busser og passasjerer på Dolvik terminal under streiken mandag morgen. Foto: Trygve Hellestræ

Leder om streiken: Utsatt gruppe

Bussjåførene streiker og bussene står.

Leder · Publisert 19:10, 28 sep 2020

Dette får en del til å irritere seg over de utfordringene det medfører for dem selv i forhold til å komme seg rundt, enten det er på jobb eller skole. Andre har lært seg å tilpasse seg, noe som har vært nødvendig under korona-pandemien.

Men ikke alle har et valg. I dagens avis tar Morten Sagen til orde for en gruppe som han mener alltid kommer nederst på rangstigen. Sagen er far til utviklingshemmede Ragnhild (37) som bor hjemme. Hun er en av de - for tiden - 23 brukerne av Nesttun dagsenter, avdeling Midtun. Av de 23 brukerne, var det mandag åtte som var rammet av busstreiken. Tre kom seg ikke til dagsenteret i det hele tatt, mens de andre enten ble kjørt av foreldre eller drosje. Morten og Ragnhild spaserte til dagsenteret mandag, og han ønsker først og fremst å være en stemme som skaper forståelse for at utviklingshemmede som gruppe har andre behov som må ivaretas av samfunnet.

Slik løste læreren ved Kaland skole streiken: – Jeg tenkte på hva jeg kunne gjøre, sier Daniel Hansen, som like godt kjøpte seg et telt og slo leir ved arbeidsplassen sin.

Etat for tjenester for utviklingshemmede i Bergen kommune opplyser at de har totalt 340 brukere av dagsentre. Mandag var det 92 av dem som ikke kom seg til dagsenteret sitt på grunn av streiken. Morten Sagen, som for øvrig sympatiserer med de streikende bussjåførene, mener det burde vært gitt dispensasjon fra streiken slik at alle de utviklingshemmede kunne komme seg på dagsentrene. Han mener de som ikke kommer seg ut, blir isolerte.

Når vi hører om dispensasjoner som gis i forbindelse med streik, handler det ofte om å ivareta «liv og helse». Selv om det ikke handler om liv å komme seg på et dagsenter, er det garantert viktig for helsen til utviklingshemmede at de ikke får brutt opp sine vaner og rutiner.

LES OGSÅ OM STREIKEN: I dag rakk hun ikke jobb. I morgen velger småbarnsmor Natalie en annen løsning

De fleste av oss har etter hvert blitt vant til hjemmekontor, og har funnet nye måter å hverdagen til å gå opp på. For utviklingshemmede er det ikke like greit å bli sittende hjemme.

Det er garantert viktig for helsen til utviklingshemmede at de ikke får brutt opp sine vaner og rutiner

Lagunen avblåser Black Friday: - Vi må spre handelen utover

Det blir ingen Black Friday på Lagunen siste fredag i november. I stedet blir det en uke med tilbud i senteret.

Kjøper «verdens beste bygg» i Birkelandskrysset

I 2003 ble Telenorbygget kåret til det beste bygget i verden av Real Estate Union i samarbeid med Wall Street Journal. I går kjøpte Zurhaar & Rubb...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten